tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Stockholm satsar på primärvården

Publicerad: 14 november 2018, 13:23

I den blågröna budgeten förslås en satsning på primärvården.

Foto: Jari Juntunen/Mostphotos

Förstärkt primärvård, möjlighet till listningstak och utbyggnad av första linjens psykiatri. Det är några av förslagen i den blågröna budgeten för Stockholms läns landsting.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingPrimärvård

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Budgetförslaget som majoritetsstyret presenterat innehåller 360 miljoner kronor mer till primärvården. En satsning som är ett led i den omställning till nära vård som redan pågår, med bland annat utflyttning av specialistvård från akutsjukhusen.

­ – Det här är nya pengar. Det är dags för verkstad nu, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Satsningen finansieras av ökade skatteintäkter, även om landstingsskatten lämnas oförändrad. Samtidigt läggs ett effektiviseringskrav på hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Fem procent, motsvarande 40 miljoner kronor, ska sparas på administration och konsulttjänster.

Av de 360 miljonerna ska 30 användas för att fortsätta bygga ut första linjens psykiatri i primärvården.

– Det finns redan på 40 vårdcentraler i Stockholm, men vi vill att det ska finnas tillgång i hela länet i form av samarbeten, säger Anna Starbrink.

15 miljoner ska användas för en utökning av digital tillgänglighet och en digital vårdgaranti.

Partierna går också vidare med fasta husläkare. Som Dagens Medicin rapporterat tidigare föreslås ett listningstak för de allmänläkare som vill. Taket kommer att införas någon gång under mandatperioden. Vårdbehovet ser olika ut, så därför nämns ingen generell siffra för antalet patienter.

– Däremot tror jag att det skulle behövas en riktning nationellt, men det är en annan fråga, säger Anna Starbrink.

För att klara en utbyggnad av primärvården i kombination med listningstak föreslås ytterligare 200 miljoner för utbildning och kompetensutveckling, så som fler AT- och ST-tjänster samt betald specialistutbildning för sjuksköterskor och undersköterskor. Landstinget har redan tagit beslut om att utöka antalet ST-block, men majoriteten vill nu ha ytterligare platser.

I budgeten finns också ett förslag om att flytta beslut i personalpolitiken från politiker till chefer och medarbetare i vården. Arbetstider, schemaläggning och bemanning ska avgöras i respektive sjukvårdsverksamhet.

Landstingsfullmäktige tar beslut om budgeten i december.

Relaterat material

Landstingen satsar på nära vård

Stockholm vill införa listningstak

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev