Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Stora regionala skillnader för fallolyckor

Publicerad: 30 september 2019, 09:34

Antalet personer som lades in på sjukhus på grund av fallolyckor under förra året var 69 500, en ökning jämfört med 2017. Skillnaderna mellan regionerna är stora, i Stockholm var det 50 procent vanligare att personer över 65 år sjukhusvårdades för fallolyckor jämfört med i Gävleborg.


Det visar ny statistik från Socialstyrelsen. Siffrorna är justerade för de olika åldersfördelningarna i regionerna.

– De regionala skillnaderna behöver dock inte bero på att det finns en högre risk att drabbas i vissa län, de kan också till exempel bero på organisatoriska och praktiska orsaker – som avstånd mellan sjukhuset och hemmet. Samtidigt är skillnaderna intressanta för kommuner och regioner att analysera, exempelvis för att jämföra förebyggande arbete. Det kan handla om fysiska aktiviteter för äldre, bra vinterunderhåll och utomhusbelysning samt regelbundna läkemedelsgenomgångar, säger Michaela Prochazka, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Även om det ses en ökning mellan 2017 och 2018 har antalet fallolyckor som kräver sjukhusvård minskat de senaste femton åren. Men för gruppen män 80 år och äldre ses tvärtemot en ökning, sedan 2001 har inläggningarna på sjukhus ökat med 13 procent för den gruppen. Men totalt sett är det vanligare för kvinnor över 65 år än män att läggas in på sjukhus efter en fallolycka.

I dag den 30 september inleds Socialstyrelsens årliga kampanjvecka för att förhindra fallolyckor.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev