Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Stora skillnader i folkhälsan

Publicerad: 12 oktober 2009, 12:27

Stora skillnader i folkhälsan

Foto: Foto: Photos.com

I Halland och Blekinge har befolkningen minst problem med övervikt i landet. Det visar de nya öppna jämförelserna av folkhälsan.


Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, presenterar i dag för första gången öppna jämförelser om folkhälsan. Rapporten, som har gjorts i samarbete med Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut, innehåller 21 olika mått. Jämförelserna görs på landstings- och kommunnivå.

Rapporten Folkhälsa 2009 visar bland annat stora variationer när det gäller rökning. I Olofström och Rättvik röker bara omkring 5 procent av invånarna varje dag. Genomgående röker kvinnor mer än män och lågutbildade mer än högutbildade.

Fetma, det vill säga BMI över 30, är minst vanligt i Halland och Blekinge. Där är andelen av befolkningen med fetma lägst i landet, cirka 10 procent.

Högutbildade mår i allmänhet bäst, men inte alltid. Det gäller till exempel riskfylld alkoholkonsumtion, där högutbildade i vissa fall anger högre alkoholkonsumtion, enligt rapporten.

– Folkhälsoarbetet i kommuner och landsting går framåt. Men det hälsofrämjande perspektivet skulle kunna betonas än mer, det lönar sig både för samhället och för individen. Hälsan kan förbättras ytterligare och skillnader jämnas ut genom att öka användningen av metoder som står på vetenskaplig grund, säger Sarah Wamala, generaldirektör på Statens folkhälsoinstitut i ett pressmeddelande.

Läs rapporten:

”Folkhälsa 2009” (i PDF-format)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev