Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Största folkhälsoenkäten hittills

Publicerad: 27 februari 2018, 07:07

Välutbildad, bisexuell — eller fet? I dagarna skickar Folkhälsomyndigheten ut den största enkäten hittills där svenskarna ska få svara på allt som kan tänkas påverka hälsan.


Ämnen i artikeln:

Folkhälsomyndigheten

I dagarna skickas den nationella folkhälsoenkäten ut till 280 000 svenskar.

Den nationella folkhälsoenkäten är ett återkommande frågebatteri sedan 2004. Nytt för denna gång är möjlighet för landstingen att fråga sina egna invånare, vilket har gjort att antalet deltagare i årets upplaga är rekordmånga.

– I vårt eget nationella urval ingår 40 000 personer. Därutöver har Stockholms läns landsting gjort ett tilläggsurval på 50 000 och Göteborg vill att vi frågar 70 000 av deras invånare och så vidare. Totalt är det 16 landsting som är med i år, vilket har gjort att antalet som tillfrågas kommer att vara rekordstort.

– Det är ett 60-tal frågor om allt möjligt som rör hälsan, säger projektledaren Malin Kark vid Folkhälsomyndigheten.

I enkäten ställs exempelvis frågor om rökning, snusning, om eventuell övervikt eller om vederbörande har övervägt eller försökt att ta sitt liv.

– Men vi frågar också om inkomst, arbete, utbildning och om han eller hon är homo-, bi, eller heterosexuell. Så det är en bred palett med frågor, säger Malin Kark.

Syftet är att kartlägga folkhälsan så att myndigheter och andra ska kunna fatta bra beslut.

– Exempelvis har antalet som röker gått ner de senaste åren, vilket man ser i statistiken över hur många som drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Å andra sidan har antalet som lider av fetma och övervikt gått upp. Hur detta kommer att påverka folkhälsan i det långa loppet vet vi ännu inte, men kanske kommer det att behövas speciella åtgärder, säger Malin Kark.

Inte minst, säger hon, handlar det om att identifiera eventuella ojämlikheter. Exempelvis mellan olika sociala grupper eller mellan kvinnor och män.

– Vi vet ju att det finns skillnader i hälsa mellan exempelvis låg- och högutbildade. Men alla har ju rätt till en bra hälsa på lika villkor, säger Malin Kark.

Svaren ska analyseras med hjälp av Statistiska centralbyrån. Någon gång i november hoppas Kark kunna besvara frågan hur vi svenskar mår — egentligen.

JOHAN NILSSON/TT

Ämnen i artikeln:

Folkhälsomyndigheten

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News