Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Stort midjemått fördubblade risken att dö för tidigt

Publicerad: 13 november 2008, 09:32

Stort midjemått fördubblade risken att dö för tidigt

Stort midjemått är en oberoende riskfaktor för förtidig död, visar en stor multicenterstudie som publiceras i dag i tidskriften New England Journal of Medicine.


I studien var den relativa risken att dö i förtid fördubblad för de studiedeltagare som hade störst bukomkrets, 120 centimeter för män och 115 centimeter för kvinnor.

Studien inkluderade 359 357 personer från nio europeiska länder, bland annat från Sverige. De drygt 25 000 personer från Umeå som ingick uteslöts dock på grund av att vissa data om dem inte gick att jämföra med den övriga studiepopulationen.

Personerna i studien blev mätta och vägda och fick också fylla i en enkät med uppgifter om bland annat livsstil, fysisk aktivitet och social bakgrund.

Studiedeltagarna följdes sedan i snitt under 9,7 år. Under uppföljningstiden dog 14 723 av studiedeltagarna.

 Forskarna kunde se att det kroppsmasseindex, BMI, som gav lägst risk för förtidig död var 25,3 för män och 24,3 för kvinnor. När resultaten justerats för BMI kvarstod att både bukomkretsen och höft-midjekvoten var starkt kopplade till risken att dö tidigt.

 Den ökade risken att dö gällde inte bara hjärt-kärlsjukdomar utan en rad olika diagnoser, bland annat olika former av cancer.

New England Journal of Medicine 2008; 359: 2105-2120

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev