Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Stress bakom bröstsmärtor

Publicerad: 3 februari 2009, 14:22

Stress bakom bröstsmärtor

Jobbstress, ångest och en stillasittande livsstil. Det kan många gånger vara förklaringen till varför personer söker akut för bröstsmärtor.


Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, enligt ett pressmeddelande.

Bröstsmärta är en vanlig orsak till att patienter söker vård akut. Många patienter får dock diagnosen ”oförklarad bröstsmärta”, vilket innebär att smärtan inte kan förklaras av biomedicinska faktorer som hjärtsjukdom eller annan sjukdom.

Men nu har sjuksköterskan Annika Janson Fagring tittat närmare på dessa patienter. I sin avhandling visar hon bland annat att de flesta patienter är i medelåldern och att mer än en tredjedel av de drabbade är födda utanför Sverige.

I jämförelse med en referensgrupp fri från hjärtsjukdom upplevde dessa patienter fler symtom av nedstämdhet, ångest och stress i arbetet. De manliga patienterna var mer fysiskt aktiva än kvinnorna på fritiden, men jämfört med referensgruppen hade både männen och kvinnorna med oförklarad bröstsmärta en mer stillasittande livsstil.

I sin avhandling visar Annika Janson Fagring också att dödligheten bland männen ett år efter insjuknandet i oförklarlig bröstsmärta var en tredjedel högre jämfört med män i normalbefolkningen, medan kvinnorna inte hade någon ökad risk för död.

Läs avhandlingen:

Unexplained chest pain in men and women – symptom perception and outcome (i PDF-format)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev