Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Stress verkar inte bidra till fetma

Publicerad: 12 maj 2015, 10:58

Foto: Thinkstock

En hypotes bland forskare är att stress kan bidra till övervikt och att stress kan leda till en omfördelning av fettdepåer i kroppen. Det verkar nu motbevisas i ett nytt internationellt forskningssamarbete.

Ämnen i artikeln:

Stress

Resultaten i studien visade att det inte fanns någon skillnad i fetma eller bukfetma mellan dem som upplevde stress och dem som inte var stressade när man tog hänsyn till andra faktorer.

– Resultat från tidigare forskning har varit oklara, men eftersom vår studie är så stor och omfattar olika befolkningsgrupper över hela världen, så hade vi hittat ett samband om det funnits något, säger professor Annika Rosengren vid Göteborgs universitet till Dagens Medicin.

Studien omfattade drygt 125 000 personer från 17 länder inklusive Sverige. Vikt, längd, midje- och stussmått och blodtryck registrerades för alla och den upplevda stressen uppskattades utifrån enkätsvar.

– Vad gäller stress så är det ju individens upplevda stress som är det intressanta. Hur individen upplever stress går ju inte alltid att på något bra sätt mäta med laboratoriemetoder, säger Annika Rosengren.

Här kan du läsa abstract till studien:

Annika Rosengren med flera. Psychosocial factors and obesity in 17 high-, middle- and low-income countries: The Prospective Urban Rural Epidemiologic (PURE) study. Journal of Obesity. Publicerad online 14 april 2015 . DOI: 10.1038/ijo.2015.48.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev