Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Strikt policy för vård till EU-migranter

Publicerad: 1 februari 2016, 11:20

Endast i enstaka fall kan EU-migranter få subventionerad vård. Det slår regeringens nationella samordnare fast i sin rapport.


Martin Valfridsson har haft regeringens uppdrag att utreda situationen för utsatta EU-migranter. En grupp som till största delen består av romer från Rumänien och Bulgarien som kommit till Sverige för att tigga.  En del av uppdraget har handlat om rätten till sjukvård för denna grupp. I sin utredning konstaterar han att landstingen gör olika i dag. Vissa tillämpar lagen om hälso- och sjukvård utan nödvändiga tillstånd och ger EU-migranter rätt till subventionerad vård enligt denna lag. En lag som tillkom för att ge tillståndslösa och papperslösa rätt till vård. Andra landsting väljer att tolka lagen så att EU-migranter inte har rätt till subventionerad vård och skickar istället en faktura. I utredningen slår Martin Valfridsson fast att lagen som ger tillståndslösa rätt till sjukvård bara kan tillämpas i ”enstaka fall” för utsatta EU-medborgare.

Varför kan inte hela gruppen utsatta EU-migranter få rätt till subventionerad vård?

– Det står inte så i lagstiftningen. Jag ser att landstingen är rätt pragmatiska i mycket av detta och framför allt att barn och gravida som är särskilt utsatta erbjuds den vård som behövs, säger Martin Valfridsson.

Han efterlyser en mer enhetlig lösning för hur sjukvården ska hantera EU-migranter som söker sjukvård och konstaterar att hälso- och sjukvårdspersonal har efterlyst riktlinjer för hur de ska tolka lagen. Statskontoret har uppmanat regeringen att ge Socialstyrelsen i uppdrag att ge anvisningar till landstingen om hur de ska tolka lagen. Det är en uppmaning som får stöd av regeringens samordnare.

– Jag tror att det är bra om landstingen har en dialog med Socialstyrelsen i den här frågan, säger Martin Valfridsson.

Relaterat material

Läkare i världen besvikna

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev