Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Studie hyllade "Skaparen" för handen

Publicerad: 7 mars 2016, 10:47

Ett forskarteam passade på att berömma Skaparen för handens eleganta konstruktion.

Foto: Thinkstock

Är våra händer ett elegant verk av Skaparen? Det menade i alla fall forskare bakom en studie i Plos One, och händelsen väcker nu frågor om standarden på referensgranskning.


Den aktuella studien publicerades i tidskriften redan i början av året och handlade om händernas funktion och utformning. Men det var först nyligen som meningen om "Skaparen" uppmärksammades av andra forskare runtom världen, rapporterar Nature.

Artikelns författare skrev bland annat att ”vår studie kan förbättra förståelsen om den mänskliga handen och bekräftar att konstruktionen är ett elegant verk av Skaparen.” De passade även på att berömma Skaparen för sin uppfinningsrikedom.

Först ut att reagera var en brittisk forskare som twittrade att Plos One var ett skämt som släppt igenom artikeln. Andra var i stället förvånade över att studien kunde genomgå en referensgranskning utan anmärkning. De spann ändå vidare på skämten och påpekade att artikelförfattarna borde bett lämplig gud om ett citat.

Trots en skämtsam ton på twitter menar en del forskare att händelsen är allvarlig eftersom den vittnar om en låg standard på tidskriftens granskningsprocess.

När en av författarna bakom studien konfronterades med yttrandet om Skaparen påpekade han att ingen ur forskarteamet har engelska som förstaspråk och att de kan ha missbedömt bibetydelsen av vissa ord, enligt Nature.

Nyligen valde Plos One att dra tillbaka publiceringen av artikeln efter att två experter från deras redaktion gått igenom materialet.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev