tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Studie ifrågasätter ”veckoslutsdöd”

Publicerad: 9 maj 2016, 13:14

Det finns inget belägg för

Det brukar sägas att du löper större risk att dö om du läggs in för vård under ett veckoslut. Men det här stämmer inte, anser forskare som gjort en ny studie på området.


Tidigare forskning har visat på en högre dödsrisk för patienter som läggs in sent under veckan, så kallad "veckoslutsdöd". En förklaring till fenomenet brukar vara att det finns färre experter på sjuhusen under veckoslutet.

I den nya studien har forskare undersökt alla patienter som kom till akutmottagningar i England mellan april 2013 och februari 2014. Det visade sig att ungefär lika många patienter kom till mottagningarna alla veckans dagar. Däremot skrevs sju procent färre in under veckosluten och de som faktiskt blev inskrivna var mer illa däran än de som fick vård på vardagar.

När forskarna tittade på hur många patienter som sökte sig till mottagningarna, i stället för hur många som skrevs in, var dödsrisken inte alls högre under veckosluten än på vardagarna. De tidigare resultaten är alltså fråga om en statistisk effekt, och ingen högre dödsrisk, anser forskarna.

Studien publiceras i Journal of health services research & policy.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev