Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Studie: Skralt med hälsoråd vid RA

Publicerad: 13 juni 2018, 12:00

Regelbunden motion och hälsosam kost kan minska inflammationsnivån vid ledsjukdomen reumatoid artrit.

Foto: Thinkstock

Få patienter med reumatoid artrit verkar få livsstilsråd från sjukvården, enligt ny svensk forskning som presenteras på Eular-kongressen.


Ämnen i artikeln:

Reumatoid artrtitEULAR

– Resultaten är oroande. Det är otroligt viktigt att ha dessa samtal eftersom levnadsvanor påverkar sjukdomsförloppet i hög grad, säger Karina Malm som är fysioterapeut vid Capio Movement i Halmstad, och en av forskarna bakom studien.

Regelbunden motion, hälsosam kost och mindre alkohol kan minska inflammationsnivån vid ledsjukdomen reumatoid artrit. I de uppdaterade riktlinjerna från Eular uppmanas vårdanställda att fråga om patientens vanor och uppmuntra till hälsosamma levnadsval.

Karina Malm och hennes kollegor ville ta reda på hur väl detta följs. De skickade ut en enkät på ämnet som fler än 1 000 patienter svarade på. Om de önskade ett levnadsvanesamtal skulle också besvaras.

Enligt resultaten hade 49 procent av patienterna haft ett samtal om motion vid vårdbesök. Endast 23 procent hade diskuterat kosten, medan siffran låg på 17 procent när det kom till alkoholintag.

– Om patienten själv hade ett intresse för kost eller motion så genomfördes levnadsvanesamtalen i högre utsträckning. Men så ska det inte vara – alla med reumatoid artrit har rätt till den här informationen, säger Karina Malm.

Cirka 15 procent av de som besvarade enkäten uppgav att de ville ha en diskussion om sin livsstil.

Karina Malms egen hypotes är att samtal om livsstilen ofta får stryka på foten om tiden blir knapp under ett vårdbesök.

– Jag tror att vårdpersonal behöver få kontinuerlig utbildning och stöd för att kunna genomföra levnadsvanesamtal med patienter. Det gäller både vid individuella möten och i grupp, säger hon.

Definitionen av ett samtal eller diskussion kan variera från person till person – och det är en svaghet med resultaten, påpekar Karina Malm.

Enkäterna besvarades under 2017. Patienterna var i snitt 67 år och det var fler kvinnor än män som ingick i studien. Majoriteten av kliniker ligger i södra Sverige. Patienterna hade bland annat samtalat med läkare, sjuksköterskor och fysioterapeuter.

Läs mer i abstract:

Karina Malm med flera. Discussion of lifestyle habits as an integral part of care management in patients with established rheumatoid arthritis.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Reumatoid artrtitEULAR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev