Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Svensk fysioterapistudie bland de 15 viktigaste i världen

Publicerad: 21 oktober 2014, 10:00

År 2006 publicerade svenska forskare en studie som visade att intensiv träning förbättrade balans, gångförmåga och styrka hos äldre personer på servicehus. Nu har studien rankats som en av de viktigaste någonsin inom fysioterapiområdet.


– Det här känns mycket angenämt för mig och forskargruppen, men det största värdet av utnämningen är att vår forskargrupps linje om behov och möjligheter för rehabilitering och träning även för de allra äldsta och sköraste, som vi kämpat i motvind för, erkänns.

Det säger professor Lars Nyberg, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande från Luleå tekniska högskola.

Bakom rankingen står Pedro, en databas för evidens inom fysioterapi, som är baserad vid The George Institute for Global Health i Australien. Databasen fyller 15 år i oktober och för att fira det sammanställdes den nu aktuella listan av de 15 mest betydelsefulla studierna inom fysioterapi som någonsin publicerats.

Användare av databasen fick nominera studier som var randomiserade och kontrollerade och sedan valde en expertpanel ut de bästa.

Den äldsta av de 15 studierna var publicerad 1958 och valdes ut för att den var en av de första någonsin som utvärderat en fysioterapeutisk behandling, i det här fallet för en form av ansiktsförlamning.

Övriga studier var publicerade under 1990-talet och framåt. Många gällde behandling av smärta i länddryggen.

Bakom studien som Lars Nyberg var med och gjorde stod ett forskarlag med bland andra Erik Rosendahl, Nina Lindelöf, Håkan Littbrand och Yngve Gustafsson, alla verksamma vid Umeå universitet, där studien utfördes.

Läs hela topp 15-listan av artiklar.

Läs abstract till den svenska studien.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev