Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Svensk handbok om melaninrik hud på gång

Publicerad: 31 oktober 2022, 11:26

Maria Bradley säger att det finns luckor i utbildningen av vårdpersonal vad gäller melaninrik hud. Hon är en av författarna till en ny handbok som hoppas fylla de luckorna.

Foto: Getty images

En ny handbok ska ge korrekt och snabbare vård till patienter med mörk hud, enligt författaren och läkaren Maria Bradley.

Ämnen i artikeln:

HudToppnyheterToppnyheter Allmänmedicin

Malin Pääjärvi

malin.paajarvi@dagensmedicin.se


Mörk hud kan maskera en rad olika sjukdomar, både primära hudsjukdomar och hudmanifestationer av inre sjukdomar. Ett eksem kan till exempel missas eller bedömas som mindre allvarligt än vad det är eftersom rodnaden, ett av symtomen på inflammationen, inte syns. En gul hud som vittnar om leversjukdom kan vara svår att upptäcka om huden är mörk, liksom cyanos.

– Andra vanliga symtom som kan missas är till exempel hematom, säger Maria Bradley, professor i dermatologi och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, och en av författarna bakom boken ”Melaninrik hud – en guide till diagnostik och klinik”. 

Målgruppen är främst allmänläkare, läkare under utbildning och vårdpersonal på akutmottagningar och barnmottagningar.

– Det är ju inte en lärobok i dermatologi för hudläkare utan mer för dem som inte är så vana att se hudförändringar i mörk hud men ändå träffar på dem i vården. Guiden tar upp hur vanliga sjukdomar kan yttra sig i melaninrik hud och handläggningen, är det här något man kan behandla själv eller ska man remittera till specialist?

Maria Bradley säger att det är en jämlikhets- och rättvisefråga.

– Drygt två miljoner svenskar är utlandsfödda, varav över en miljon är födda i Afrika, Asien eller Sydamerika och har en melaninrik hud.

Bokens övriga författare är Amna Elyas, ST-läkare i dermatologi vid Skånes universitetsjukhus i Malmö och Anna Groth, allmänläkare och ST-läkare i dermatologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Guiden ska delas ut gratis till sjukvården. Ett läkemedelsföretag bidrar med tryckkostnader.

Läs också: Stockholmsbarn får tre gånger oftare mjukgörare än barn i VGR

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev