Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Svenskar kan avstå från antibiotika

Publicerad: 8 mars 2012, 09:48

En majoritet av svenskarna är beredda att avstå från antibiotika. Det visar Vårdbarometern från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Den årliga Vårdbarometern undersöker attityderna till vården. På frågan om antibiotika svarar 80 procent att de kan avstå, även om det skulle betyda fler sjukdagar. Detta med tanke på att motståndskraften hos bakterier ökar när fler använder antibiotika. Stödet för att avstå har ökat med två procentenheter sedan i fjol.

I Uppsala, Gotland och Örebro kan 84 procent tänka sig att avstå, medan stödet är lägst i Skåne och Värmland: 76 procent. De som har högre utbildning är mer positiva till att avstå från antibiotika.

De intervjuade fick också ge sin syn på att få frågor om livsstil från vårdpersonal. 84 procent tycker att det är positivt att diskutera sådant som kost, alkohol, rökning och motion. Fem procent tar avstånd från att få sådana frågor, medan elva procent är neutrala. Trenden är att fler kan tänka sig att att bli tillfrågade, i fjol svarade 74 procent att de var positiva.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev