onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Svenskar överbehandlas i södra Europa

Publicerad: 3 juli 2018, 11:28

Foto: Thinkstock

Hotell och privata kliniker pekas ut som ansvariga när svenskar utsätts för omotiverade behandlingarna, skriver Svenska Dagbladet.


En tredjedel av de 4 800 svenskar som förra sommaren uppsökte akut hjälp via SOS International i Turkiet, Spanien och Grekland utsattes för försök till överbehandling eller överbehandlades, enligt larmcentralen SOS international.

Behandlingarna gäller alltifrån blodprover till operationer av frakturer. Försäkringsbolaget Folksam och SOS lägger skulden för den omotiverade vården på hotellen och de privata klinikerna, som de menar ofta har avtal med varandra.

- Det är vanligt att det bokas in onödiga återbesök för enklare åkommor, till exempel två återbesök efter en behandlad halsfluss, det skulle vi aldrig göra i Sverige. Ett annat exempel är dropp vid magsjuka, säger Hélène Mood, utlandsskadechef hos Folksam, till Svenska Dagbladet.

Ring till larmcentraler i stället

I stället för att rådfråga hotellreceptionen uppmanar Hélène Mood resenärer att ringa till larmcentraler, som SOS International.

- Vi vill att den sjuke ska få kvalitetssäkrad vård. Ofta är den offentliga vården minst lika bra som den privata och ett besök kanske kostar 200 kronor i stället för 1 000 kronor, säger hon till Svenska Dagbladet.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev