Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Sverige har lägst priser på konkurrensutsatta läkemedel

Publicerad: 1 februari 2017, 08:20

Foto: Thinkstock

För receptbelagda konkurrensutsatta läkemedel har Sverige lägre priser än något annat europeiskt land som ingick i en jämförelse. För receptbelagda läkemedel utan konkurrens har Sverige däremot något högre priser än snittet.


Ämnen i artikeln:

TLVLäkemedel

– Vi ligger lägst i pris om man ser till läkemedel som ingår i periodens vara-systemet, konstaterar Pontus Johansson, senior ekonom på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Han är en av författarna till en rapport där TLV har jämfört priserna på receptbelagda läkemedel i 20 europeiska länder.

Det är tredje gången som TLV gör jämförelsen och liksom tidigare år är det Sverige, Danmark och Nederländerna som har lägst priser för receptbelagda läkemedel med konkurrens, det vill säga de läkemedel som ingår i systemet för periodens vara i Sverige. I år var det Sverige som hade allra lägst priser enligt det index som TLV tagit fram och som utgår från apotekens inköpspris.

– När patent faller så faller priserna nästan direkt i Sverige, säger Pontus Johansson.

Även om systemet med periodens vara sparar pengar kan det orsaka förvirring för patienter med nya varumärken varje månad. Hur ser ni på det?

– I den här rapporten har vi inte analyserat det utan här fokuserar vi på att jämföra priserna i olika länder. Den aspekten tittar vi på i andra sammanhang.

Läkemedel med konkurrens kostade 3,8 miljarder kronor sett till apotekens inköpspriser för mars månad 2016 och ett år bakåt, vilket är den period som TLV har granskat i rapporten. Under samma period såldes läkemedel utan konkurrens för 16,6 miljarder kronor sett till apotekens inköpspriser.

För dessa läkemedel hör Sverige till de åtta länder som har högst priser av de 20 jämförda länderna.

Prisnivån bedöms ändå av TLV vara i linje med övriga jämförda länders.

Hur kan priserna sänkas även på dessa läkemedel?

– Vi arbetar med omprövningar och 15-årsregeln. Det är de verktyg vi har för att sänka priserna i det här segmentet. Det är rimligt att ligga i nivå med priserna i andra länder för dessa läkemedel och vi kan se att vi gör det.

De läkemedel som ingår i rapporten är läkemedel inom förmånen som förskrivits i öppenvården.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

TLVLäkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev