Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Sverige ska lära av Frankrike

Publicerad: 16 november 2015, 14:10

Socialstyrelsen följer sjukvårdens arbete efter terrorattackerna i Paris och kommer att ta del av lärdomar för att få en bättre beredskap för liknande händelser i Sverige.


Socialstyrelsen har ansvaret för att samordna katastrofmedicinska insatser vid händelser som en terroristattack med många skadade.

– Vi samordnar landstingen i samarbete med det berörda landstinget, säger Per-Åke Nilsson, utredare på Socialstyrelsen med ansvar för katastrofmedicinska frågor.

Det kan till exempel handla om att avgöra hur många skadade som ska skickas till olika landsting om det landsting där attentatet inträffat inte klarar av att ta hand om alla skadade. Socialstyrelsen håller även kontakt med de nordiska grannländerna. Det finns en överenskommelse mellan länderna i Norden om möjligheten att skicka patienter över gränserna vid allvarliga händelser med många skadade.

Socialstyrelsen har inte genomfört några särskilda åtgärder med anledning av terrordåden i Paris.

– Vi följer händelseutvecklingen i Paris. Efter den här typen av händelser görs det en mängd utvärderingar som vi kommer att ta del av för att lära oss de brister som kan framkomma, berättar Per-Åke Nilsson.

Efter terrordåden på norska Utöya och i Oslo skickade Socialstyrelsen personal till Norge. De intervjuade vårdpersonal och andra inblandade i räddningsarbetet och dokumenterade detta i en rapport för att svensk sjukvård och svenska myndigheter skulle kunna ta del av och lära sig av hur arbetet fungerade i Norge. Något liknande kan bli aktuellt efter händelserna i Paris enligt Per-Åke Nilsson.

Han säger att det är svårt att avgöra hur svensk sjukvård skulle klara av en större terroristattack i dagsläget.

– Vi har en beredskap för den här typen av händelser. Men hur vi skulle klara av det är omöjligt att säga i förväg. Det beror på hur många skadade det är och vilken typ av skador det handlar om, säger Per-Åke Nilsson.

Det förekommer övningar där den katastrofmedicinska beredskapen testas. Men några extra sådana övningar med anledning av terrorattentaten i Paris är inte inplanerade just nu enligt Socialstyrelsen.

Relaterat material

”Stora brister i ambulansens katastrofberedskap”

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev