Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Ta cykeln till jobbet och bränn fett

Publicerad: 16 mars 2016, 23:30

För första gången har forskarna svart på vitt vad det ger att cykla eller gå till jobbet — i stället för att ta bilen. Mängden kroppsfett minskar väsentligt.


Sedan två år tillbaka cykelpendlar Stefan Lundeqvist, 57, till jobbet. I såväl regn som sol trampar han sin svarta hybridcykel från Blåsut strax söder om Stockholms innerstad till Kista i norr, fyra mil fram och tillbaka.

– Jag mår bättre, är piggare och är inte lika ofta sjuk som när jag tog tunnelbanan, säger han.

Att cykla till jobbet ger andra resultat också. Det bränner fett.

Brittisk forskning visar nämligen att medelålders kvinnor och män som tar cykeln eller går till jobbet har betydligt mindre kroppsfett och väger mindre än de som tar bilen.

Resultatet kanske inte förvånar, men det är första gången som forskarna nu har konkreta bevis för hur mycket det skiljer sig om du tar dig till jobbet på det ena eller det andra sättet.

I studien, som presenteras i The Lancet Diabetes & Endocrinology, utgick forskarna från 150 000 britter i åldern 40 till 69 år som ingick i en ännu större studie där forskarna kartlagt hälsoeffekten av olika transportmedel.

Det starkaste sambandet fanns mellan de som cyklar och de som åker bil.

Det visar sig att en genomsnittlig man som cyklar till och från arbetet väger i snitt fem kg mindre och har ett kroppsmasseindex, BMI, som är 1,71 kg/m2 lägre än en motsvarande man som åker bil.

För en kvinna blir vinsten 4,4 kg respektive 1,65 lägre BMI.

Att promenera är också bra, men resulterar inte i lika stor viktnedgång.

Men oavsett om du går eller cyklar finns ett tydligt samband mellan andelen kroppsfett och avstånd till jobbet. Ju längre avstånd, desto lägre BMI.

Resultatet var dessutom oberoende av andra faktorer; som inkomst, utbildning, rökning, alkohol eller hur mycket personerna motionerade i övrigt.

– Fysisk inaktivitet är en av de ledande orsakerna till ohälsa och för tidig död. Att uppmuntra till ett aktivt pendlande, speciellt i medelåldern då fetma blir ett allt större problem, är därför viktigt, säger Ellen Flint vid London School of Hygiene & Tropical Medicine, en av forskarna bakom studien.

Stefan Lundeqvist har också gått ner i vikt, tio kg närmare bestämt, men är ändå inte nöjd.

– Jag hade hoppats på 20, säger han innan han trampar vidare.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News