Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Tafsåtalad läkare till hovrätten

Publicerad: 6 december 2016, 11:15

Foto: Norstedts Juridik

Fallet där en läkare i Västsverige friats i tingsrätten, misstänkt för att ha slickat en patient på brösten, hamnar i hovrätten.


Den friande domen överklagas till hovrätten. Det har åklagaren beslutat efter att ha gått igenom tingsrättens dom. Även kvinnans juridiska ombud ser skäl att överklaga.

– Jag har reflekterat över flera saker. Tingsrätten menar att läkaren inte hade uppsåt och att min klient inte sagt nej. Men här får man tänka på att hon sökte för vad som visade sig vara hjärnhinneinflammation, säger advokat Tore Brandtler till Dagens Medicin.

Kvinnan sökte vård för bland annat huvudvärk. Under läkarundersökningen framkom att kvinnan hade genomgått en bröstförstoringsoperation. Med motiveringen att läkarens fru funderade på en sådan frågade han patienten om han fick känna på hennes bröst, vilket hon gav medgivande till.

Sedan uppfattade kvinnan det som att mannen dessutom slickade henne på brösten, vilken läkaren förnekar. Därtill fick hon senare på kvällen samtal från läkarens telefon, vilket hon inte besvarade.

Viktigt för överklagan är en detalj som enligt tingsrätten saknade betydelse. Kvinnan uppger att hon hade en bh och att hon försökte sätta på sig den igen men att läkaren återigen dragit av den. På så sätt ska hon ha visat att hon inte längre gav samtycke till läkarens agerande. Läkaren menar dock att hon inte hade någon bh.

Tingsrätten kom i sin dom fram till att läkarens agerande inte var bra, men att det saknades bevis för det han åtalats för.

Ärendet är inte prioriterat i hovrätten vilket innebär att det lär dröja innan det tas upp.

Relaterat material

Läkare frias från anklagelser om att ha slickat bröst

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev