Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Tidsbrist gör att allmänläkare missar varannan depression

Publicerad: 28 juli 2009, 08:42

Tidsbrist gör att allmänläkare missar varannan depression

Foto: Foto: Photos.com

Allmänläkare missar att ställa rätt diagnos för varannan patient med depression, enligt en ny forskningssammanställning. (Ny version 12.21)


Forskarna från University of Leicester i Storbritannien har gjort en genomgång av 41 internationella studier som omfattar 50 000 patienter. Resultaten, som publiceras i tidskriften Lancet, visar att allmänläkare generellt sett är dåliga på att diagnostisera depression.

Av 100 patienter som kommer till en allmänläkare beräknas omkring 20 vara deprimerade. Enligt den nya forskningssammanställningen prickar den genomsnittliga allmänläkaren in rätt diagnos hos 10 av dem. För de övriga 10 blir det fel.

Dessutom får 15 av de 80 patienter som inte är deprimerade felaktigt diagnosen depression, enligt studien.

– Ledsamt nog är resultaten inte överraskande. Allmänläkare har för lite tid och ibland för lite utbildning för att diagnostisera psykisk sjukdom på rätt sätt, trots det faktum att minst en tredjedel av deras patienter har psykiska problem, säger Andrew McCulloch, vd för den brittiska organisationen Mental Health Foundation, till BBC.

Annika Eklund-Grönberg, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, påpekar att resultaten från de utländska studierna inte utan vidare kan översättas till svenska förhållanden. Samtidigt medger hon att tidsbrist kan ställa till liknande problem för allmänläkare här.

– Om patienten söker för hjärtklappning, huvudvärk eller ont i magen så kan det ju ta lite tid innan man kommer fram till vad som är den egentliga kärnan i problemet, säger hon till Dagens Nyheter.

Läs abstract:

Lancet, publicerad online den 28 juli 2009

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev