Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Tiotusentals offer för opiatmissbruk i USA

Publicerad: 12 juli 2017, 09:33

Opiater som finns i bland annat heroin, morfin och kodein kommer från råopium som utvinns ur växten opiumvallmo.

Foto: Thinkstock

En vanlig dag i USA tas över 650 000 recept på opiater ut på apotek. Samtidigt prövar 580 människor heroin och 78 dör av en opiatöverdos.


Tiotusentals amerikaner dör varje år av missbruk som ofta börjar med ett recept på smärtstillande tabletter och slutar med heroin. Den opiatepidemi som härjar landet drabbar såväl rika som fattiga, svarta som vita, gamla som unga.

I fjol tog opiatmissbruket 55 liv i Kenosha i Wisconsin. Som jämförelse dog ett 30-tal av länets 160 000 invånare i trafikolyckor.

–  Vår statistik är i linje med den nationella. Om du frågar mina kollegor i andra delstater säger de samma sak: det är kris, säger distriktåklagare Mike Graveley.

–  Det är den största, mest omfattande narkotikakris jag upplevt i hela min karriär. Och då har jag jobbat i rättsväsendet sedan 1989 och sett både crack- och kokainvågor.

År 2015 dog över 33 000 amerikaner av opiatöverdoser, främst heroin och dess syntetiska och betydligt kraftfullare kusin fentanyl. Preliminär statistik visar på en rejäl uppgång i fjol. Mike Graveley säger att USA, som har omkring 4,8 procent av världens befolkning, använder 80 procent av alla opiater som finns i världen.

Sanningen har nu hunnit ifatt landets sjukvård, som har minskat receptförskrivningarna av opiater med en femtedel sedan 2012. Ett antal stämningar mot läkemedelsbolag, som anklagas för att ha bidragit till epidemin, pågår också.

Relaterat material

Livslängden sjunker i USA

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev