söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Tobaksavvänjning blir avgiftsfritt i Västerbotten

Publicerad: 24 juni 2021, 13:39

Stöd för avvänjning blir gratis i Västerbotten. Foto: Håkan Moberg Fribild

Den 1 januari nästa år slopas avgifterna för västerbottningar som vill bli fria från sitt nikotinberoende. Då blir avvänjning gratis.

Ämnen i artikeln:

I korthetRegion Västerbotten

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Det innebär förbättrad och mer jämlik hälsa för invånarna och på sikt lägre kostnader för regionen. Det ansåg fullmäktigepolitikerna i Region Västerbotten, som nu beslutat att göra stöd till tobaksavvänjning avgiftsfri.

– Avgiftsfri tobaksavvänjning bidrar till att fler individer och patienter som fastnat i ett nikotinberoende och kanske drabbats av någon tobaksrelaterad sjukdom får en ökad möjlighet och stärkt motivation att bli tobaks- och nikotinfria, säger Ywonne Wiklund, hälsoutvecklare med ansvar för tobaksfrågor i Region Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Enligt statistik över hur många som använder tobak kan det vara ett stort antal som berörs av beslutet om avgiftsfri avvänjning, enligt Yvonne Wiklund. Alltför få av dem fångas upp av hälso- och sjukvården.

Läs också: Fyra av tio medelålders svenskar hade högt blodtryck 

– Att erbjudas stöd till ett tobaksstopp är en viktig del i behandlingen av sjukdom och påverkar effekten av behandlingen och minskar risk för sekundär sjukdom, säger hon.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev