Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Tre välriktade stick driver bort allergin

Publicerad: 28 februari 2013, 08:38

Nu testas allergi­vaccination i lymfkörtlar som ett betydligt snabbare sätt att bli kvitt allergi. För att pricka rätt med sprutan kan läkaren behöva russin, sojabönor och högrev.


– Där är den!
För ett otränat öga syns bara ett jämngrått sudd. Men öron-näsa-halsläkaren Laila Hellkvist har naglat fast den knappt centimeterstora lymfkörteln på ultraljudsskärmen med blicken.

– Perfekt. Nu sticker det till, varnar hon och trycker sprutan mot ljumsken på tjejen som ­ligger på britsen denna morgon på Karolinska universitets­sjukhuset i Huddinge.

Tjejen är allergisk mot gräs- och björkpollen och får testa en ny form av allergivaccination, eller immunterapi, som kan göra att betydligt fler kan bli fria från sina besvär. Vid traditionell allergivaccination måste patienten bege sig till sjukhuset mellan 50 och 80 gånger under tre till fyra år för att få en spruta i överarmen. Det gör att många tackar nej.

Nu testas i stället att injicera allergenet rakt in i en lymfkörtel i ljumsken, så att immuncellerna stimuleras direkt. Då räcker tre injektioner. Att det behövs mångdubbelt fler när sprutan ges i armen kan bero på att bara 0,1 procent av allergenet når en lymfkörtel.

– Vi tror att det här sättet kan göra allergi­vaccination tillgängligt för många fler, säger ­professor Lars-Olaf Cardell, som leder en studie där metoden utvärderas.

Förutom ÖNH-kliniken i Stockholm deltar Skånes universitetssjukhus i Malmö, det andra ställe i landet som ger intralymfatisk allergivaccination, som metoden kallas. Malmöläkaren Ulla Westin har hjälpt Laila Hellkvist att komma i gång och står nu och stirrar stint på ultraljudsskärmen.

– Den ser fin ut, kommenterar hon en lymfkörtel som de valt ut för biopsi till en del av studien som ska utröna hur vaccinationen fungerar.

Kruxet är att behandlingen är tekniskt svår. Alla tre gånger måste injektionen ges på samma ställe i samma lilla lymfkörtel, och att träffa rätt kan vara svårt. När Laila Hellkvist skulle lära sig att ge sprutan lade hon upp ett gediget träningsprogram, som började vid köksbänken. För att få något naturtroget att sticka i komponerade hon ett recept på ”gelatinkaka”. Russin och sojabönor fick bli lymfkörtlar.

– Jag bakade kakan hemma en söndagskväll i höstas. Den fungerade bra för att träna på det tredimensionella djupet och tekniken när man sticker.

Nästa ingrediens i lärandeprocessen var kött. Men inte vilket kött som helst.

– Vi hade hört att högrev påminner mest om ljumskens muskulatur och bindväv. Vi slajsade det på mitten och stoppade in russin och sojabönor, säger Laila Hellkvist.

Hon övade även på att titta på kollegornas ljumskar med ultraljud innan det var dags för första patienten.­

– Då kändes det kontrollerat, absolut.

Hittills har ett 50-tal personer med gräs- eller björkpollenallergi, eller både och, lottats till spruta med antingen allergen eller koksaltlösning. Så här långt verkar den intralymfatiska vaccinationen vara både säker och minska symtomen, och ingen har fått någon allvarlig reaktion. Det är helt i linje med studier från Zürich där metoden beskrevs för första gången. Där har behandlingen även testats hos katt­allergiker, och i djurförsök mot bistick.

– Inom relativt kort tid kan det nog gå att behandla många olika allergier på det här sättet, säger Lars-Olaf Cardell.

Nyligen behandlades den första patienten med allergisk astma i Huddinge, och på lite längre sikt planerar Lars-Olaf Cardell och hans kollegor även att testa mot kvalster, gråbo och katt. Han tror att metoden att ge sprutan i lymfkörteln kan göra ­vaccination aktuell även vid måttligt svår allergi –  och inte som i dag bara när vanliga mediciner inte räcker.

– I den bästa av världar är allergivaccination snarare en bas i behandlingen än ett komplement, säger han.

Allergivaccination görs framför allt hos ton­åringar och unga vuxna, eftersom effekten är bättre hos dem som inte har haft sin allergi så länge och för att den ofta ges när en luftvägsallergi börjar ge astma.

Den unga tjej som vaccinerades i dag tyckte att behandlingen kändes helt okej. Att alla resonerar så är inte säkert, påpekar Lars-Olaf Cardell.

– Det kan ju vara lite känsligt att sticka ton­åringar i ljumskarna, vi får se hur det går.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News