måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Tumme upp för nytt bantningsläkemedel

Publicerad: 19 december 2014, 14:37

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har gett klartecken för det nya läkemedlet Mysimba som ska användas tillsammans med koståtgärder och fysisk aktivitet för att minska vikten.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Läkemedlet har de aktiva substanserna naltrexon och bupropion, som bägge redan är godkända som läkemedel inom andra områden. I det här fallet verkar de genom att påverka de delar av hjärnan som är inblandade i födointag, energiförbrukning och belöning, skriver EMA i ett pressmeddelande.

Myndigheten konstaterar att Mysimba gett kliniskt betydelsefulla resultat i fyra studier där läkemedlet jämförts med placebo.

Mysimba ska kunna användas av patienter med fetma, alltså ett kroppsmasseindex över 30. Det är också indicerat hos patienter med ett kroppsmasseindex på 27 till 30 om patienten också har andra överviktsrelaterade komplikationer som högt blodtryck, högt kolesterol eller typ 2-diabetes.

EMA rekommenderar att patienter som behandlats med Mysimba ska utvärderas efter 16 veckor och om de inte då tappat minst 5 procent av sin kroppsvikt ska läkemedlet sättas ut.

Biverkningar som kopplas till läkemedlet gäller centrala nervsystemet och mag-tarmkanalen. Det finns också osäkerheter kring huruvida Mysimba påverkar den hjärt-kärlrelaterade hälsan på sikt.

Innan Mysimba kan börja förskrivas måste EMA:s beslut klubbas igenom officiellt av EU-kommissionen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev