Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Tv-spel kan vässa läkare vid snabba bedömningar

Publicerad: 13 december 2017, 12:35

Ett interaktivt spel där läkare fick träna på att bedöma patienter med akuta besvär, hjälpte dem att fatta bra beslut senare, enligt en studie i BMJ.


Länk till video

I studien slumpades 300 amerikanska läkare till att antingen få spela ett särskilt utvecklat tv-spel som utspelar sig på en akutmottagning, eller att använda en app med ett textbaserat utbildningsprogram.

När läkarna sedan fick göra ett uppföljande test i form av en simulerad akutsituation, fattade de som spelat tv-spelet, i högre utsträckning beslut i enlighet med riktlinjerna enligt studien.

Spelet kallas Night Shift och går ut på att spelaren sköter en läkarkaraktär under ett nattpass på en mottagning. Läkaren interagerar med patienter, kollegor och anhöriga med varierande problem. Syftet med spelet är att läkarna ska träna sig på triagering, alltså att fatta beslut och prioritera bland patienter med akuta åkommor enligt gällande riktlinjer.

Läkarna spelade spelet eller använde appen, i minst en timme. De som spelade tv-spelet fick förutom att lösa patientproblem, också förhålla sig till en historia som gick ut på att hitta sin försvunna farfar. Detta för att öka stressnivån och blanda in känslor i simuleringen och därmed göra upplevelsen mer verklighetstrogen.

Därefter fick de genomföra ett test i form av en annan virtuell simulering, för att ta reda på vilka beslut de fattade.

Överlag missade läkarna en del akut sjuka patienter i simuleringen. I gruppen som spelat Night Shift, gjordes felaktiga bedömningar i 53 procent av fallen. De som ägnat sig åt textbaserad utbildning, gjorde felaktiga bedömningar i 64 procent av fallen.

Sex månader efter studietillfället fick deltagarna göra den slutliga simuleringen en gång till men med andra patientfall. Denna gång fattade läkarna i spelgruppen felaktiga beslut i 57 procent av fallen jämfört med 74 procent i den andra gruppen.

I en kommentar säger professor Deepika Mohan, huvudförfattare till studien, att det finns många förklaringar till varför läkare fattar felaktiga beslut i akuta situationer. Läkare som inte jobbar på akutavdelningar, möter inte så många svårt skadade patienter och får därför inte tillräcklig träning i att fatta snabba beslut. Att träna på ett tv-spel i bara en timme kan vara ett enkelt sätt att öva upp sin beslutsförmåga och dessutom ha en kvarvarande effekt.

Läs abstract till studien:

Deepika Mohan med flera. Efficacy of educational video game versus traditional educational apps at improving physician decision making in trauma triage: randomized controlled trial. BMJ, publicerad online 13 december 2017. Doi: 10.1136/bmj.j5416

Petra Hedbom

Reporter

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev