Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Tvångs-Lov blir kvar

Publicerad: 5 februari 2015, 11:34

Regeringen blev nedröstad i socialutskottet om att avskaffa tvångs-Lov. Nu vill Veronica Palm (S) i stället jobba för att avskaffa etableringsfriheten och vinsterna i Lov.


Socialutskottet i riksdagen har nu klubbat den motion från alliansen som uppmanar regeringen att inte återkomma till riksdagen med en proposition om att avskaffa tvånget för landstingen att ha vårdval i primärvården. Om riksdagens kammare går på samma linje den 5 mars innebär det att regeringen får ge upp planerna på att ge landstingen rätt att välja om de vill ha vårdval eller inte.

Sådana är demokratins spelregler, kommenterar Veronica Palm (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott, som på torsdagen var på Primärvårdens dag som arrangeras av Dagens Medicin.

Men det betyder inte att regeringen ger upp tanken på att stoppa marknadskrafterna i primärvården.

I stället ska vinstfrågan och friheten för primärvårdens vårdgivare att etablera sig var de finner lämpligt tas upp i den stora vinstutredning som ska ledas av civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Skadan är redan skedd, en våt filt ligger över den privat drivna primärvården, anser Emma Henriksson (KD), ordförande i socialutskottet. Vårdgivare har redan fått det svårt att låna pengar hos banker med hänvisning till den politiska osäkerhet som råder, sade hon i debatten på Primärvårdens dag.

Landstingsrådet Anna Starbrink (FP) i Stockholm tycker att regeringen borde engagera sig mer för patienterna än för landstingen.

– Jag tycker att även mina kompisar i Dalarna ska få välja vårdcentral. På sikt skadas hela marknaden om Lov blir frivillig, säger Anna Starbrink.

Relaterat material

Alliansen stoppar regeringens Lov-plan

Vårdföretagarna får vatten på sin kvarn

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev