måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

”Under all kritik” att ministern tänkte skolka från hearing

Publicerad: 26 november 2014, 11:21

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) hade inte ens tänkt komma till socialutskottets hearing om tvångs-Lov.


Han befinner sig på en resa i Indien och den resan pågår även i morgon, uppger Juan-Pablo Roa, politiskt sakkunnig hos sjukvårdsministern.

Allianspartierna i riksdagens socialutskott skickade förslaget om stopp för tvånget att ha vårdval för primärvården till lagrådet. Utskottet har också kallat till en offentlig hearing om förslaget och den skulle äga rum torsdagen den 27 november.

– Vi förutsatte att Gabriel Wikström skulle komma till riksdagen för att förklara sig. Det går ju att ändra sina resplaner, säger riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M), till Dagens Medicin.

Men nu på förmiddagen kom saken i ett annat läge. Sjukvårdsministern tog tillbaka propositionen om att sluta tvinga landstingen ha vårdval i primärvården. Beredningen har varit för dålig, men i sak är förslaget rätt, anser han.

– Vi i alliansen önskar självfallet att fortsätta diskutera själva sakfrågan. Men vill regeringen nu ha betänketid och inte möta oss i morgon kan jag ha respekt för det, säger Cecilia Widegren.

Hon tycker samtidigt att det är under all kritik att Gabriel Wikström tänkte utebli från hearingen.

– Riksdagen är den lagstiftande församlingen. Än en gång visar regeringen att man inte tar beredningen av lagförslaget på allvar, säger hon.

Återkallande av propositionen ser hon ändå som en delseger för alla Sveriges patienter.

– Men det är en stor förlust för en svag vänsterregering som inte klarar av att vare sig bereda frågan ordentligt eller att söka majoritet för förändringen. Det är väldigt ovanligt att en regering återkallar förslag, säger Cecilia Widegren som varit ledamot i riksdagen i 13 år.

Relaterat material

Tvångs-Lov återkallas och återkommer

Debatt: ”Riksrevisionens granskning alltför selektiv”

Riksrevisionen sågar Lov

Riksdagen kan hejda Lov-stoppet

Regeringen hoppade över lagrådet

Ord och inga visor om regeringens Lov-politik

Kristdemokraterna anmäler regeringen

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev