Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

”Utahs vård är billigare och bättre än Sveriges”

Publicerad: 5 maj 2015, 11:39

– Varje generation av medarbetare och beslutsfattare inom vården har en skyldighet att ta nästa steg framåt, och att försöka förstå hur våra resultat avviker från sin teoretiska potential, sade Brent James.

Amerikanske kvalitetsgurun Brent James från Intermountain Healthcare gav svenska vårdstrateger tips på Strategidagen.


Gigantiska mängder detaljerade utfallsdata är startpunkten när Brent James ger bakgrunden till de lysande resultaten för Intermountain Healthcare, den Utah-baserade vårdgivaren där han är kvalitetschef. Stiftelsen är med sina 22 sjukhus och 35 000 anställda den ledande vårdaktören i delstaten Utah och sydöstra delen av Idaho.

Brent James framträdde när Dagens Medicin arrangerade Strategidagen 2015 i Stockholm på tisdagen.

– Vi har tagit oss an den kliniska verksamheten med klassiska forskningsmetoder, sammanfattade han förhållningssättet.

Intermountain Healthcares arbetssätt, och resultat, har gjort organisationen till en av vårdvärldens mest inflytelserika förebilder för förändringar.

– Vården per person är billigare i Utah än i såväl Sverige som i exempelvis Norge och Frankrike – med klart bättre hälsoutfall, sade Brett James.

Brent James ser det som ett problem att så liten del av vårdverksamheten egentligen är evidensbaserad. Men han ser en stor utvecklingsmöjlighet i att utnyttja all den information som ändå finns. Ett exempel som han gav var ett kirurgiskt ingrepp vid prostataförstoring, kallat Turp, som analyserats med avseende på 90 olika parametrar vid en stor mängd operationer. Hos 16 medverkande kirurger visade det sig finnas ett omvänt samband mellan deras genomsnittliga operationstid och mängden vävnad de skurit bort: Ju längre operation desto mindre borttagen vävnad. Kopplingar kunde också ses till omoperationer och totala kostnader för sjukhuset. Resultaten visades för kirurgerna, som kunde diskutera skillnader och förutsättningar för förbättringar.

Brent James framhöll att ingen enskild kirurg var bäst på allt.

– Var och en hade någonting att lära sig och något att lära ut. Det komplicerar bilden av ”best practice” att den inte finns koncentrerad hos någon enskild person.

Första steget i analysen är att samla in alla data och identifiera variationer. De ger hintar om vilka utfall som är de bästa tänkbara utifrån befintlig kunskap. Brent James lyfte fram enorma siffror över hur många som kan dö i förtid varje år på grund av vårdens brister – i USA kanske hundratusentals personer per år – men han lät ändå ordet möjlighet stå som rubrik.

– Varje generation av medarbetare och beslutsfattare inom vården har en skyldighet att ta nästa steg framåt, och att försöka förstå hur våra resultat avviker från sin teoretiska potential, sade Brent James.

Vid Strategidagen klev Brent James upp på scenen efter en inledande paneldiskussion mellan tre svenska vårdkännare. Dagens Medicins chefredaktör Christina Kennedy bad var och en av dem att ge åhörarna ett tips för förbättringar.

– Fråga medarbetarna efter resultaten, sa Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jönköpings län.

– Ge dem återkoppling, sa Åsa Himmelsköld, chef för SKL:s sektion för hälso- och sjukvård.

– Kombinera bägge förslagen, summerade ledarskapsprofessorn Boel Andersson-Gäre.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev