Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Utvärdering av vårdval blir <BR>politiskt slagträ i Stockholm

Publicerad: 1 juli 2010, 08:15

Bättre vård för alla eller ökade klyftor? Alliansen och oppositionen drar olika slutsatser av en ny forskningsrapport om Vårdval Stockholm.


Det är Karolinska institutets folkhälsoakademi som har gjort en utvärdering av de två första åren med vårdval i Stockholms läns landsting. Slutsatsen är att flera av målsättningarna med reformen har infriats. Tillgängligheten och produktiviteten har ökat, samtidigt som kostnadsökningarna är under kontroll.

En annan slutsats är att vårdtunga patienter och patienter i socialt utsatta områden utnyttjar vården mer än de gjorde innan vårdvalet infördes. Där har fördelningen av resurser inte hängt med i utvecklingen, vilket leder till att vårdgivare i områden med lägre inkomster har missgynnats. Enligt forskarna som gjort rapporten finns ett behov av att se över ersättningssystemet.

Alliansens företrädare i landstingsledningen är nöjda med slutsatserna i rapporten.

”Det är sällan utvärderingar av verksamheter är så entydigt positiva som dagens rapport om Vårdval Stockholm. Samtidigt stämmer resultaten från Karolinska institutets utvärdering väl med den bild som har förmedlats till oss som arbetat aktivt med Vårdval Stockholm”, skriver sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) och fyra andra borgerliga politiker i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Socialdemokraterna pekar hellre på snedfördelningen av resurser och på att sjuksköterskebesöken har minskat något.

– Det är inte fler snabba läkarbesök som behövs i områden med stora folkhälsoutmaningar. Tvärtom så behövs mer förebyggande och hälsofrämjande arbete – precis det som sjuksköterskor och distriktssköterskor arbetar med. Vårdval Stockholm premierar bara läkarbesök och det drabbar folkhälsan i de områden där den redan är dålig, säger oppositionslandstingsrådet Ilija Batljan (S) i ett pressmeddelande.

Läs rapporten:

”Uppföljning av husläkarsystemet inom Vårdval Stockholm” (i PDF-format)

De borgerligas debattartikel:

”Ny rapport slår hål på myterna om Vårdval Stockholm” (i Dagens Nyheter)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev