Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

UVI får samlad rekommendation

Publicerad: 14 december 2017, 08:07

Läkemedelsverkets behandlingsrekommendation för urinvägsinfektion i öppenvården avhandlar nu inte bara infektioner hos kvinnor utan också hos män och barn. Där finns också nyheter kring när antibiotika ska sättas in och inte.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsverket

– Urinvägsinfektion är ju vanligast hos kvinnor men drabbar absolut inte uteslutande dem. Därför vill vi nu ta ett samlat grepp med all information på ett ställe, säger Torsten Sandberg, överläkare vid infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra i Göteborg.

Han har varit en av experterna bakom de nya rekommendationerna som blev offentliga i går onsdag den 13 december.

Jämfört med den tidigare versionen som kom för tio år sedan finns nu en mer försiktig syn på när antibiotika ska sättas in hos kvinnor med akut cystit, blåskatarr. Vid milda symtom rekommenderas att avvakta och vid måttliga symtom kan patienten få ett recept på antibiotika att ha i reserv.

– Syftet är att i möjligaste mån undvika resistensutveckling. Men behandlingsstrategin bör alltid göras upp i dialog med den enskilde patienten, säger Torsten Sandberg.

Diagnosen kan sättas utan odling om två av tre av följande symtom finns med: sveda, trängningar och täta blåstömningar. Om antibiotika ska sättas in är förstahandsvalet som tidigare pivmecillinam eller nitrofurantoin.

– Vid oförändrade symtom efter tre till fyra dygn rekommenderas urinodling. Det kan finnas resistenta bakterier eller så är diagnosen en annan, säger Torsten Sandberg.

Vid urinvägsinfektion hos män är ett viktigt budskap att alltid ta urinprov för odling, framhåller Torsten Sandberg. Orsaken är att det är vanligare med resistenta bakterier hos män. Innan odlingsvaret är klart kan dock pivmecillinam eller nitrofurantoin sättas in.

– Vid samtidig feber är det troligt att prostatan också är infekterad varför man bör använda ciprofloxacin för att uppnå terapeutiska koncentrationer även i körteln.

Hos äldre noterar Läkemedelsverkets experter att antibiotika överanvänds vid bakterier i urinen trots frånvaro av urinvägssymtom.

– Ospecifika symtom som trötthet, oro och förvirring hos äldre som inte har akuta urinvägsbesvär, orsakas inte av bakterier i urinen och ska därför inte behandlas med antibiotika, säger Torsten Sandberg.

Vid behandling av barn finns inga direkta nyheter jämfört med rekommendationer som tidigare funnits på annat håll, som i Läkemedelsboken.

– Viktigt här är att tänka på att urinvägsinfektion bör övervägas om spädbarn har feber, vilket är välkänt i vården. Urinvägsinfektion hos barn under två år bör skötas av barnläkare eller av allmänläkare i samarbete med barnläkare.

Rekommendationerna innehåller också ett kapitel om kateterassocierad urinvägsinfektion.

– Här finns en risk för överdiagnostik och överbehandling. Om patienterna får en febersjukdom utan andra symtom är det inte självklart att katetern är orsaken. Och även hos de som har symtom på cystit kan det vara mekanisk påverkan från katetern snarare än bakterier som är orsaken, säger Torsten Sandberg.

Relaterat material

Ökning av resistenta bakterier oroar

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsverket

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev