Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Välkänd läkare ifrågasätter <BR>Moderaternas folkhälsopolitik

Publicerad: 14 september 2010, 13:13

Val 2010 Moderata riksdagskandidater tror mindre på tobaksprevention än företrädare för andra partier. Och nu ifrågasätter läkaren Göran Boëthius moderaternas engagemang i folkhälsofrågor.


– De har ett trovärdighetsproblem. Samtidigt som Filippa Reinfeldt talar om att hon vill satsa på ”Hälsosamma Sverige” visar det sig att många moderater inte är beredda att vidta åtgärder mot tobak. Då har man inte förstått frågan, eller så har man ingen sann vilja att förbättra folkhälsan, säger Göran Boëthius.

Han är pensionerad överläkare i Östersund och har under många år arbetat mot tobak. Göran Boëthius är bland annat engagerad i tankesmedjan Tobaksfakta, som låtit göra en intervjuundersökning bland 215 riksdagskandidater från de sju riksdagspartierna.

Resultatet visar att uppslutningen för att Sverige ska följa WHO:s tobakskonvention är stort i samtliga partier och att skillnaderna mellan de båda blocken är relativt små. När det däremot kommer till de konkreta åtgärder som följer av att ha undertecknat tobakskonventionen framträder ett tydligt mönster: moderata kandidater till riksdagen är mer skeptiska än dem från andra partier.

Detta gäller exempelvis synen på att tobak ska döljas för kunderna i affären, där över 70 procent av moderaterna tycker att detta är ganska eller mycket dåligt, vilket kan jämföras med socialdemokraterna, där bara 3 procent har samma åsikt. Neutrala tobaksförpackningar, alltså att förpackningarna inte ska få ha någon logotyp, är inte heller något som faller de moderata kandidaterna i smaken. Drygt 70 procent av dem tycker att det är ganska eller mycket dåligt. Bland Miljöpartister är det bara 15 procent som tycker likadant.

– Moderaterna är genomgående mer negativa till preventiva åtgärder än de övriga partierna, och drar därmed ner snittet för allianspartierna, säger Göran Boëthius.

Men hur viktiga är de här åtgärderna för att minska användningen av tobak?

– Varje enskild bit löser inte det här. Det är helheten, med höga tobaksskatter och låg tillgänglighet, som minskar bruket. Man måste förstå att tobak inte är en vanlig handelsvara.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev