Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Var femte läkare är hyrläkare eller vikarie

Publicerad: 29 augusti 2018, 09:18

Var femte läkartjänst i primärvården är en hyrläkare eller vikare. Bristen på läkarkompetens beror på dålig regional och statlig planering, fastslår Vårdanalys i ny rapport.


Ämnen i artikeln:

Vårdanalys

Sverige har mycket läkare jämfört med andra länder, men inte i primärvården. Runt hälften av alla vårdcentraler i Sverige skulle vilja anställa mer fast personal, konstaterar Vårdanalys i rapporten ”Allmän tillgång? Ett kunskapsunderlag för en stärkt försörjning av läkarkompetens i första linjens vård” som publicerades i går, tisdags, kväll.

Siffrorna för andelen hyrläkare och vikarier har länge baserats på uppskattningar. Nu har Vårdanalys räknat ut att den ligger på 20 procent bland legitimerade läkare i primärvården, med stor variation mellan olika vårdcentraler och delar av landet.

– Det gör att patienterna riskerar att träffa olika läkare varje gång och det är särskilt problematiskt för äldre och kroniskt sjuka patienter som besöker sjukvården ofta, säger Eva Hagbjer, utredare på Vårdanalys, till Dagens Medicin.

Vårdanalys har inte kartlagt hur många läkartjänster som är helt obemannade men skriver att vårdcentralerna rapporterar att de skulle behöva och ha råd att fastanställa 1 200–1 500 fler läkare på heltid.

Slår man ut befolkningen på de heltidsarbetande läkare som finns i primärvården motsvarar det 1 950 patienter per läkare. Skillnaden mellan olika vårdcentraler och delar av landet är stor.

Underbemanningen beror på avsaknad av långsiktiga kompetens- och försörjningsstrategier, kommer Vårdanalys fram till, vilket också lyfts i Dagens Medicins artikel om antalet ST-läkare i primärvården. Det saknas samordning på både regional och statlig nivå.

– Respektive landsting skulle behöva fördela ST-läkare mellan specialiteter på central nivå, i dag ligger det ofta på klinikerna själva och som rekryterar efter nuvarande bemanning. Då får de en likadan sjukvård som de alltid fått, säger Eva Hagbjer.

Staten behöver också ta mer ansvar för samordningen av både AT- och ST-läkare nationellt, enligt rapporten.

– Staten behöver stödja landstingen med att få en ändamålsenlig fördelning av utbildningarna för hela riket. I dag utbildar varje landsting utifrån sitt behov och risken är en del landsting inte klarar det vilket då bidrar till nationell brist på läkare.

Läs rapporten på Vårdanalys.

Relaterat material

ST-läkarna måste bli fler – här är bromsklossarna

Svag koll på hur allmänläkarna ska räcka

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

Vårdanalys

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev