fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Vårdcentral anmäler tafsande läkare

Publicerad: 21 november 2017, 08:25

Foto: Jesper Cederberg

Efter att flera patienter klagat på hur en läkare genomfört sina undersökningar anmäler nu en verksamhetschef honom till Ivo.

Ämnen i artikeln:

Ivo

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Två kvinnor ska oberoende av varandra framfört klagomål på hyrläkaren till verksamhetschefen för en vårdcentral i mellersta Sverige. Den första kvinnan, som sökte för trötthet, uppger att läkaren vid upprepade tillfällen ”knådat” hennes bröst och även kommenterat hennes goda parfym. Den andra kvinnan, som sökte för ett svårläkt sår i näsan, beskriver det som att läkaren tar på hennes bröst – och inte undersöker hennes bröstkorg.

Inte i något av de båda patientfallen ska läkaren ha dokumenterat att han undersökt kvinnornas bröst. Verksamhetschefen skriver att båda kvinnorna upplevt situationen som obehaglig och enligt verksamhetschefen också som kränkande.

Händelserna ska även ha anmälts till polisen.

Anmälan enligt patientsäkerhetslagen 3 kapitlet 7§

En vårdgivare ska snarast anmäla till Inspektionen för vård och omsorg om det finns skälig anledning att befara att en person, som har legitimation för ett yrke inom hälso- och sjukvården och som är verksam eller har varit verksam hos vårdgivaren, kan utgöra en fara för patientsäkerheten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev