Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Vårdcentral får böta för obehörig personal

Publicerad: 17 januari 2019, 13:13

Anställda läkarassistenter och felaktiga debiteringar gör att en vårdcentral i Västsverige krävs på över två miljoner kronor.


Enligt tidningen ETC Göteborg ska en läkarassistent ha genomfört alla gynekologiska undersökningar vid vårdcentralen och en annan läkarassistent ska ha genomfört andra undersökningar och behandlingar.
Den obehöriga personalen ska ha uppdagats i samband med att regionen genomfört en fördjupad uppföljning av vårdcentralen där det också framgick att den debiterat helgbesök trots att detta inte ingick i avtalet.

I slutet av förra året beslutade regionen därför att kräva vårdcentralen på sanktionsavgifter på sammanlagt 2 103 000 kronor, enligt uppgifter Dagens Medicin har tagit del av.

Den läkare som äger vårdcentralen säger till ETC att läkarassistenterna har legitimationer i sina hemländer och att de arbetat enligt Läkarförbundets riktlinjer. Han uppger också at han inte kände till reglerna för helgbesök och att han kommer att bestrida regionens beslut om sanktioner.

Enligt tidningen har vårdcentralen tidigare uppmärksammats av både regionen och Ivo för bland annat bristande hygien samt för att ha omskurit pojkar utan tillräcklig smärtlindring.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev