söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Vårdcentral i Sollefteå går i konkurs

Publicerad: 2 november 2018, 13:42

Kerstin Brandelius, vd för vårdcentralen Voon som går i konkurs efter knappt ett års verksamhet, och Nils-Erik Molin, ordförande i styrelsen.

Foto: Anton Kårén

I torsdags meddelade den medlemsägda vårdcentralen Voon i Sollefteå att den går i konkurs och stängde – för att bara några timmar senare tvingas öppna igen.

Ämnen i artikeln:

Region Västernorrland

En lapp på dörren till Voon, Vård och omsorg i Norrland, tillkännagav på torsdagsmorgonen för de redan hårt prövade sollefteåborna, att vårdcentralen gått i konkurs. Men stängningen fick mothugg och konkursförvaltaren fick öppna igen, enligt Tidningen Ångermanland.

– De måste ha öppet och ta emot även under den här processen. Det här måste ske i ordnade former. Patienten får inte bli utan vårdgivare. Patienten måste få tid att besluta vem man vill lista sig hos, sa Gun-Britt Milioris, verksamhetschef för Vårdval Västernorrland till tidningen.

Att det saknas pengar är inte regionens sak, det är konkursförvaltarens, slog hon fast.

Konkursen för den ett år gamla vårdcentralen drabbar ett 30-tal anställda och 8 000 patienter. Skulderna uppges uppgå till 4 miljoner kronor.

Kerstin Brandelius, vd för Voon, säger till Dagens Medicin:

– Det här är oerhört tråkigt för oss, vi är lite i chock fortfarande. Jag tror att alla känner sig väldigt ledsna, vi har ju försökt bygga upp något helt nytt.

Vårdcentralen öppnade i slutet av december 2017 och patienttrycket var hårt från start. Redan i april beskrev Voons vd Kerstin Brandelius vårdcentralens vanskliga ekonomiska läge i en debattartikel. Hon menade att ”landstingets oförmåga att rekrytera och behålla personal i primärvården” lett till ett uppdämt vårdbehov området. Patienterna som listade sig på Voon var extra vårdtunga och behövde kostsamma utredningar med röntgen, provtagning och läkemedel, allt bekostat av vårdcentralen.

Kerstin Brandelius efterlyste förändrade ersättningsregler från vårdpeng för antal listade till faktisk vårdprestation och kostnad.

Men att Voon ska ha ärvt extra vårdkrävande och underbehandlade patienter är ingenting som Anna-Lena Lundberg, primärvårdsdirektör i Region Västernorrland, vill uttala sig om när hon får frågan av P4 Västernorrland.

Politiker från olika partier beklagar stängningen. Voon har sökt anstånd för sina betalningar till Region Västernorrland men fått avslag. Vårdcentralen har pekat på att regiondrivna hälsocentraler kan gå med underskott men det har inte förändrat någonting.

– Det finns ett regelverk och det ska följas, säger Erik Lövgren (S), regionstyrelsens ordförande till Tidningen Ångermanland.

Blir Region Västernorrland tvungen att ta in stafettpersonal för att klara krisen, kostar det mer än ett beviljat anstånd men ”så fungerar systemet”, konstaterar Erik Lövgren.

I en räddningsaktion samlade sollefteåborna förra helgen ihop 1,3 miljoner kronor till vårdcentralen. Men pengarna räckte inte och kommer att lämnas tillbaka.

Nästa vecka sägs personalen upp.

– Känslan i dag är fruktansvärt tung, framför allt gentemot patienter, anställda och de som satsat medel. Vi är verkligen ledsna men hoppas att det finns en lösning runt hörnet, säger Nils-Gunnar Molin, ordförande för Voon, till lokaltidningen Allehanda.

Tills vidare utlovas begränsat öppet på vårdcentralen. På tisdag hålls en första träff med regionens ansvariga om fortsatta åtgärder, enligt tidningen.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev