Allmänmedicin
Vårdcentral utan läkare
Publicerad: 22 december 2015, 08:00
Vårdcentralen i Grängesberg.
Att Grängesberg blir utan läkare möter kritik. Men enligt landstinget är det helt enkelt ingen som vill jobba där.
Ämnen i artikeln:
Landstinget DalarnaI början av december meddelade Landstinget Dalarna att delar av vårdcentralen i Grängesberg flyttas till Ludvika. Bland annat får invånarna i Grängesberg nu åka en och en halv mil för att träffa en läkare.
– Vi har inte lyckats få tag på läkare och då är det här ett patientsäkert sätt just nu, säger Karin Lundström, biträdande verksamhetschef för primärvården i kommunerna Ludvika och Smedjebacken, till Dagens Medicin.
Ivan Eriksson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsberedningen i Västerbergslagen, riktar dock hård kritik mot beslutet.
– Det här tydliggör tjänstemännens maktfullkomlighet och det är inte den nivån jag vill ha på landstingets tjänstemän, säger han till Dalarnas Tidning.
Karin Lundström vill inte gå i svaromål på kritiken när Dagens Medicin når henne.
– Det får stå för honom själv. Jag vill inte göra någon strid av det här, han får komma och prata med mig, säger hon.
I somras fattade landstingsfullmäktige beslut om besparingar. Av beslutsunderlaget framgick det att vårdcentralen i Grängesberg från årsskiftet skulle vara bemannad två eller tre dagar i veckan, i stället för som tidigare varje vardag.
Men enligt Karin Lundström har landstinget i flera år försökt rekrytera en läkare till Grängesberg, med hjälp av annonser, kontakter och utlandsrekrytering, utan resultat. I stället har vårdcentralen bemannats med hyrläkare, vilket orsakat ett budgetunderskott.
En arbetsgrupp som jobbat med frågan har kommit fram till att den bästa lösningen är att läkartjänsten placeras i Ludvika. Där får läkaren som ska serva Grängesberg kollegor.
– Det är tufft att vara ensam läkare på 3 000 invånare. Många gånger vill inte hyrläkarna heller till en så liten ort, de vill göra något annat på kvällstid och helger om de ska vara där länge. Det är inte attraktivt att komma till en liten vårdcentral med väldigt mycket arbete, säger Karin Lundström.
Telefonrådgivning, tidsbeställning, specialistsjuksköterskor och laboratorium blir dock kvar i Grängesberg. En läkare från Ludvika kommer en gång i veckan att besöka ett särskilt boende för äldre, och även vara ett stöd för personalen på vårdcentralen.
– Vi fortsätter naturligtvis att försöka få tag i läkare. Och skulle vi lyckas så tycker jag att man måste ompröva beslutet, säger Karin Lundström.
LINA ÖSTERBERG