Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Vårdcentraler stänger ute funktionshindrade patienter

Publicerad: 6 maj 2010, 08:13

Vårdcentraler stänger ute funktionshindrade patienter

Foto: Foto: Photos.com

Patienter med funktionshinder riskerar att få ett dåligt bemötande vid många av landets vårdcentraler.


Socialstyrelsen har granskat tillgängligheten på 500 vårdcentraler och 250 socialkontor runt om i landet. Kartläggningen visar att de flesta vårdcentralerna är väl anpassade för patienter med rörelsehinder. De har handikapparkering, automatisk dörröppnare i entrén och golvytor utan trösklar och andra hinder.

När det gäller tillgängligheten för patienter med syn- och hörselnedsättning finns däremot stora brister. Nästan alla vårdcentraler saknar information i punktskrift eller inläst som tal. Hörselteknisk utrustning finns i stort sett ingenstans.

– Risken för missförstånd och förhastade slutsatser är uppenbar om patienten eller klienten inte har möjlighet att göra sig förstådd. Det påverkar starkt möjligheten att ge personen god vård och rätt sorts stöd, säger Karin Flyckt, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Rutiner för att förlänga besökstiden så att patienter med kommunikationssvårigheter hinner göra sig förstådda saknas också på merparten av vårdcentralerna, visar granskningen.

Läs rapporten:

”Tillgänglighet ur ett funktionshinders-perspektiv” (i PDF-format)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev