Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Vårdcentralschef hotas – får skulden för läkarbristen

Publicerad: 13 mars 2015, 10:22

Missnöjda patienter, mejl och hotfulla telefonsamtal gjorde att Susanne Wieland till slut inte gick till jobbet.


– Jag har haft pyspunka ett tag och fick väl en ordentlig punktering, säger Susanne Wieland, verksamhetschef för Hallsbergs vårdcentral, till Dagens Medicin.

Under en tid har hon fått mejl från missnöjda hallsbergsbor. De skrev att hon var dålig som chef och att de var missnöjda med att vårdcentralen inte längre kunde erbjuda den vård de var vana vid. Tidigare fanns elva läkare vid vårdcentralen, men efter pensionsavgångar och en allt mer stigande arbetsbelastning finns det bara en kvar – på 60 procent.

– Har man inga ordinarie läkare kan man inte heller behålla utbildningsläkarna, säger Susanne Wieland krasst.

För att hålla näsan över vattenytan tar hon in hyrläkare. Men som Dagens Medicin tidigare rapporterat börjar även de att bli svåra att få tag på. Vissa veckor har hon tur att ha fyra, ibland bara en.

De missnöjda mejlen har Susanne Wieland kunnat hålla ifrån sig, men för en vecka sedan ringde en person upp henne och sade att han kunde hjälpa henne därifrån om hon inte gick självmant.

– Normalt är jag inte konflikträdd och jag brukar inte bli tagen på sängen, men den här gången blev jag väldigt ställd, säger hon.

När mannen började prata invandringspolitik, och hävdade att vårdcentralen prioriterade utlandsfödda personer, sade Susanne Wieland att hon inte ville prata med honom längre och lade på.

– Jag stannade hemma i några dagar. Jag känner mig betryckt, jag går inte gärna till affären för jag vill inte bli konfronterad bland matvarorna, säger hon.

Nu är hon tillbaka på vårdcentralen, för att hjälpa sina ”stackars sjuksköterskor” och de ytterst få ”tappra hyrläkare” som finns kvar, som hon uttrycker det. Själv är Susanne Wieland operationssjuksköterska och kan inte göra mycket åt de 48 ärenden som trillat in bara i dag. I stället får hon fördela dem på två läkare som redan är inställda på att jobba extra på lördag.

– Om jag ändå vore läkare, då kunde jag skriva recepten själv, men jag har inte gått den kursen.

Bristen på allmänläkare och hyrläkare är stor i hela Region Örebro län. Susanne Wieland har gång på gång kontaktat Universitetssjukhuset Örebro för att se om de kan avvara någon internmedicinare för att exempelvis handlägga diabetespatienterna. Men intresset är svalt.

När Nerikes Allehanda frågar primärvårdsdirektör Karl G Bartoll vad som görs åt situationen svarar han:

– Visst är situationen akut och vi jobbar för att ha läkare på plats i Hallsberg så gott det går. Det är läkarbrist i primärvården totalt sett, vi tar alla chanser att rekrytera.

När Susanne Wieland i veckan skulle ta bilen från vårdcentralen hade den punktering.

– Jag hoppas att det var en tillfällighet, säger hon.

Relaterat material

Örebro har svårt att få hyrläkare

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev