lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Vården får telefonnummer till asylsökande

Publicerad: 19 januari 2016, 14:09

Foto: Thinkstock

För att kunna erbjuda människor på flykt en hälsoundersökning ska vården nu få telefonnummer till dem.


Migrationsverket ska, enligt lag, lämna uppgifter om asylsökande som bor eller vistas i landstinget. Men uppgiftsskyldigheten gäller inte kontaktuppgifter direkt till de nyanlända.

Det gör det svårt för landstingen att nå asylsökande för att erbjuda dem hälsoundersökningar eller vaccinationer.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vill därför ha en ändring i en förordning så att landstingen kan få ut kontaktuppgifterna från Migrationsverket.

Landstingen behöver även uppgifter om vilket språk personerna talar, för att kunna anpassa information och beställa tolk.

Ett förslag som innebär att landstingen ska få information om telefonnummer och hemland, bereds nu på regeringskansliet. Ändringen föreslås träda i kraft den 1 mars 2016, skriver SKL i sitt veckobrev.

Problemet med att asylsökande – som saknar personnummer – får nya reservnummer vid besök inom vården innebär att en person kan ha flera reservnummer. Det leder till förväxlingar och patientsäkerhetsrisker.

Skatteverket utreder nu, i samråd med Migrationsverket, Socialstyrelsen, Statistiska centralbyrån och Statens skolverk, förutsättningarna för att ge asylsökande ett samordningsnummer som går att identifiera i journalsystemen. Uppdraget ska redovisas senast den 30 april 2016.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev