Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Vården synas med stor enkät

Publicerad: 5 december 2008, 11:59

Vården synas med stor enkät

Sveriges landsting ska göra en omfattande enkät om vad patienterna egentligen tycker om svensk primärvård. Det har regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting kommit överens om.


Regeringen beslutade på torsdagen att ge Sveriges Kommuner och Landsting 10 miljoner kronor för att landstingen ska genomgöra en sådan enkät under 2009.

Hur patienterna ser på bemötande, information, tillgänglighet och delaktighet är några av de frågor som ska tas upp.

– Vi vill få en uppfattning om vad Sveriges befolkning tycker är bra och dåligt med svensk primärvård, säger Tobias Nilsson (kd), politiskt sakkunnig på socialdepartementet.

Enkäten är ett komplement till propositionen "Vårdval i primärvården" som regeringen på torsdagen beslutade att överlämna till riksdagen.

Propositionen innehåller samma förslag som den tidigare lagrådsremissen:

Att alla landsting senast den första 1 januari 2010 ska ha infört vårdvalssystem i primärvården. Alla aktörer   - offentliga eller privata   -   som uppfyller de krav som landstinget ställer ska kunna etablera sig i primärvården och ta emot patienter. Pengarna följer med till den vårdcentral som patienten väljer.

– Jag utgår självklart från att alla landsting kommer att följa det här och de har ett år på sig att ställa om sig till det system som nästan alla landsting är på väg över till ändå, säger socialminister Göran Hägglund (kd) till TT.

De tre oppositionspartierna s, v och mp har sagt att de river upp vårdvalstvånget och den etableringsfrihet som förslaget innebär, om de vinner valet 2010.

Regeringen beslutade också på torsdagen att varje landsting får 2 miljoner kronor var för att informera om vårdvalet. Sveriges Kommuner och Landsting får lika mycket. Socialstyrelsen och Konkurrensverket får i uppdrag att följa hur det går med införandet av vårdvalet och vad det får för konsekvenser.

Relaterat material

Förslag om nationellt vårdval

Vårdval och etableringsrätt föreslås av utredning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev