Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Vårdfack kräver gemensamt rätt till vård för papperslösa

Publicerad: 25 juni 2009, 12:12

Vårdfack kräver gemensamt rätt till vård för papperslösa

Foto: Foto: Pia Åkesson

Papperslösa flyktingar ska alltid ha rätt till vård om de har behov av det. Det förklarar 17 vårdorganisationer i ett gemensamt upprop i dag, torsdag.


Vårdorganisationerna, däribland Läkarförbundet, Vårdförbundet och Svenska barnläkarföreningen, uppmanar i ett pressmeddelande alla vårdprofessioner att protestera  när människor förnekas vård på grund av sin rättsliga status .

I pressmeddelandet hänvisar organisationerna till FN:s konvention om barns rättigheter som slår fast att inget barn ska berövas sin rätt till hälso- och sjukvård. De påpekar också att de etiska koderna i sjukvården anger att vårdpersonalen ska ha patientens hälsa som sitt främsta mål.

Detta, menar organisationerna, gäller även vården av asylsökande och papperslösa flyktingar, som fått avslag på sin asylansökan.

Organisationerna slår fast att patienternas rättsliga status inte ska påverka vårdpersonalens beslut att ge eller avstå från vård och att betalningsförmågan inte ska vara en förutsättning för att patienter ska få nödvändig vård.

Sedan 2008 har landstingen skyldighet att erbjuda asylsökande hälso- och sjukvård och tandvård. Papperslösa personer har dock endast rätt till akutvård.

De står bakom uppropet

Akademikerförbundet SSR, Audionomerna, Förbundet Sveriges arbetsterapeuter, Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap, Legitimerade sjukgymnasters riksförbund, Riksföreningen för skolsköterskor, SRAT, som organiserar audionomer, kiropraktorer, optiker och tandhygienister, Svenska barnmorskeförbundet, Svenska barnläkarföreningen, Svensk förening för röntgensjuksköterskor, Sveriges läkarförbund, Svenska läkaresällskapet, Sveriges psykologförbund, Svensk sjuksköterskeförening, Svensk tandhygienistförening, Sveriges tandläkarförbund och Vårdförbundet.

Relaterat material

Vårdgiganter vädjar till regeringen om papperslösa

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev