Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Vårdval kan ge journalkaos

Publicerad: 24 augusti 2009, 13:04

Överföringen av journaler mellan vårdcentralerna ser ut att bli ett stort problem när Västra Götalandsregionen inför sitt vårdvalssystem.


Ämnen i artikeln:

Vårdval

Startskottet för vårdvalet går den 1 oktober, och hittills har mycket av rapporteringen varit positiv –många nya vårdcentraler och ett läge för både läkare och sjuksköterskor att få mer inflytande och bättre betalt.

Men nu rapporterar Göteborgs-Posten, GP, om de svårigheter som väntar när ett stort antal patienter vill byta vårdcentral samtidigt som det saknas ett gemensamt tekniskt system för att överföra journaler mellan vårdcentralerna.

– Det här kan bli ett stort bekymmer, säger Lars Björkman, läkare och medicinsk expert i vårdvalsprojektet, till GP.

Förutom avsaknaden av ett journalsystem som tillåter att journalerna flyttas mellan vårdgivarna är de strikta sekretessreglerna ett problem. Enligt GP innebär dessa regler bland annat att en patient inte kan hämta sin journal och ta med den till sin nya vårdcentral. I stället krävs först patientens godkännande, innan journalen kopieras och skickas till den nya vårdcentralen. Där ska den scannas in för att återigen kunna användas elektroniskt.

Exakt hur många patienter som kommer att byta vårdgivare, och därmed behöver få sina journaler flyttade, är oklart. Men enligt en beräkning handlar det om 150 000 patienter.

Ämnen i artikeln:

Vårdval

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev