Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Värmland testar en grönare vård

Publicerad: 12 februari 2020, 13:30

Två värmländska vårdcentraler ska inom ramen för ett projekt minska sin klimatpåverkan med 25 procent.


Ämnen i artikeln:

Region Värmland

– Sedan ska man överföra kompetensen och arbetssättet till andra vårdcentraler. Det är ett första steg mot att bli helt klimatneutrala, säger Klaus Stein, distriktsläkare vid pilotvårdcentralen Eda nära norska gränsen.

Han är också aktiv i föreningen Läkare för miljön, som har tagit initiativet till projektet.

– Det är mycket som pekar på att sjukvården har en stor klimatpåverkan. Vårdcentraler hamnar ofta lite i bakgrunden när det gäller klimatpåverkan och det vill vi angripa, säger han.

Hälso- och sjukvårdsledningen i Region Värmland har nappat, men projektet kommer att vidgas till att handla om hållbarhet ur flera perspektiv. Det kan till exempel handla om ett hållbart arbetsliv. Ännu är projektet i sin linda och en förstudie ska göras.

Klaus Stein ser dock redan områden där han tror att det finns stora förbättringar att göra för miljön. Det handlar till exempel om att minska svinn av engångsmaterial och överförskrivning av läkemedel.

– Vi tror att en hållbar sjukvård också i mycket handlar om en effektiv sjukvård. Man kanske kan undvika en del patientresor, till exempel. På min vårdcentral har vi många patienter med ganska långt till vårdcentralen. Det blir flera resor för en och samma diagnos. Man kanske kan sätta ihop provtagning och läkarbesök på ett smartare sätt.

Den andra pilotvårdcentralen är Vårdcentralen Kronoparken i centrala Karlstad. De båda vårdcentralerna ligger i områden som skiljer sig mycket från varandra.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Värmland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev