lördag27 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Värmland vill att hyrläkare startar eget

Publicerad: 26 oktober 2017, 09:03

Mathias Karlsson.

Foto: Pax Engström Nyström

Säg upp dig från bemanningsbolaget och starta en egen firma. Det budskapet kommer från primärvårdsledningen i Värmland som hoppas på mer kontinuitet och lägre kostnader.

Ämnen i artikeln:

Landstinget i Värmland

JK


– Vi är ett litet men framåtsträvande landsting som ligger långt från universiteten och har få läkare, säger Mathias Karlsson, områdeschef för öppenvården i Landstinget Värmland, till Dagens Medicin.

Han förklarar att landstinget fortfarande har väldigt mycket hyrläkare i primärvården och att det utöver arbetsväxling och satsning på AT- och ST-platser har kommit på ett nytt sätt att säkra komptensen.

– Vi gör en stor förändring genom att erbjuda hyrläkare, som vill jobba hos oss, att göra det från en egen firma.

Mathias Karlsson tror att Värmland är tämligen ensamt om att metoden. Han förklarar att landstinget vill knyta avtal med hälso- och sjukvårdspersonal som vill jobba där med ett tydligt uppdrag under en begränsad tid.

– Fast vill göra det i eget bolag, utan att vi gör det via bemanningsföretag.

På vilket sätt är det bättre än om det går via ett bemanningsföretag?

– Dels är de en del av att säkra kontinuiteten, vi väljer ju ut de bästa. Dels är man en i gänget. Skillnaden är att man är det från en egen låda och inte med de hyrläkartimpriserna som vi har i flera av våra avtal.

Landstinget Värmlands erbjudande är alldeles färskt och en del återstår inför uppstart. Mathias Karlsson kan därför inte uppge hur många läkare som kommer nappa på det, men han ser däremot att det finns ett intresse och ungefär tio hyrläkare har redan hört av sig.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev