Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Värmlänningar verkar nöjda med digital vård

Publicerad: 13 mars 2017, 12:23

Cecilia Karlsson, e-hälsostrateg Landstinget i Värmland.

Foto: Landstinget i Värmland

Sedan Värmland lanserade digitala vårdbesök har antalet användare ökat snabbt. De flesta verkar nöjda men landstinget vet ännu inte om tjänsten är effektiv.


Ämnen i artikeln:

Landstinget i VärmlandDigital vård

Den 7 november i fjol slog Landstinget i Värmland upp dörrarna för de första digitala vårdmötena. Tjänsten drivs av företaget Kry men det är landstinget som betalar en mellanskillnad på det patienten betalar själv som patientavgift. Den första månaden använde omkring 50 patienter tjänsten, nu är det totalt 500.

– Vi märker att det ökar successivt hela tiden, säger Cecilia Karlsson, e-hälsostrateg i Landstinget i Värmland till Dagens Medicin.

Landstinget har avtal om att 1 000 patienter ska få prova på tjänsten och ingå i en förstudie. Sedan ska det ta ställning till om hur man ska gå vidare och då eventuellt upphandla en förlängning.

Av de 193 första patienterna har 91 procent fyllt i en enkät där den digitala tjänsten fick 4,77 i betyg på en femgradig skala. 21 procent av bokningarna var för barns räkning och genomsnittsåldern för vuxna var 38 år.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om en amerikansk studie av 300 000 patienter som använt sig av en liknande tjänst, där endast tolv procent av fallen ska ha ersatt ett konventionellt besök. Hur den siffran ser ut i Värmland är oklart då de uppgifterna ännu inte är sammanställda men kommer att finnas med i förstudien, förklarar Cecilia Karlsson.

– Vi vet inte heller hur många det är som inte är nöjda med sin vårdcentral och sedan söker Kry. Vi har heller inte koll på hur många som söker på en vårdcentral och sedan på en annan för att de inte är nöjda. Det tycker jag kan saknas en del i den här debatten.

Finns det något som tyder på att folk är missnöjda med sitt besök på vårdcentralen och sedan går hem och söker via en digital tjänst i stället?

– Det har jag inga belägg för, säger Cecilia Karlsson.

Hon säger att hon följer debatten om digital vård och understryker att både Landstinget i Värmland och Kry är måna om kvaliteten i tjänsten. Att digitala vårdbesök på ett sätt sänker tröskeln för dem som söker vård kan också vara positivt, enligt Cecilia Karlsson. Då det gör det möjligt att tidigt hitta och förebygga sjukdomar hos de patienter som i dag kanske drar sig för att söka konventionell vård då tröskeln där kan uppfattats som för hög.

– Det viktigaste är dock att guida patienten mer rätt från början där egenvård kanske också motsvarar behovet av vård.

Relaterat material

USA-studie: telemedicin gav mer sjukvårdskostnader

Allmänläkare i frontalangrepp mot nätläkarbolag

Nätläkarbolag bemöter kritiken

”Patienten och vården behöver oss”

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News