Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Västra Götaland får underkänt av Konkurrensverket

Publicerad: 22 december 2014, 12:37

Foto: Thinkstock

Västra Götalandsregionen får inte ställa krav på var fysioterapeuter inom Vårdval rehab ska ha sina mottagningar, enligt Konkurrensverket.


Vårdval rehab infördes den 1 september 2014 och innebär att arbetsterapi och fysioterapi erbjuds av samma enhet, vare sig den drivs av den offentliga primärvården eller privata företag. Det är Västra Götalandsregionen hittills ensam om.

Regionen har ställt som krav att fysioterapeuter inom Vårdval rehab och fysioterapeuter verksamma enligt den nationella taxan inte får arbeta i gemensamma lokaler eller på samma adress. Risken för sammanblandning av de olika ersättningssystemen är för stor och därmed försvåras kontrollen av hur de offentliga pengarna används, anser regionen.

Men det resonemanget godkänner inte Konkurrensverket. Alla leverantörer ska behandlas på samma sätt. Ett krav om en viss geografisk placering begränsar leverantörernas möjlighet att etablera sig fritt, vilket kan leda till att det blir färre rehabiliteringsenheter att välja på och därmed sämre valfrihet för medborgarna.

Kontrollen av hur ersättningen används borde regionen kunna sköta ändå, enligt Konkurrensverket.

Fram till den 1 december 2014 har 70 enheter inom Vårdval rehab godkänts. 48 av dessa drivs av den offentliga primärvården, som i regionen kallas Närhälsan.

Fysioterapeuter som jobbar enligt nationella taxan har redan från början varit kritiska mot Vårdval rehab. Främsta skälet är att ersättningen blir lägre om de går över till vårdvalet. Det saknas även drivkrafter för en kompetensutveckling, enligt fysioterapeuternas fackliga organisation.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev