Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Vattenlösliga fibrer hjälpte patienter med irriterad tarm

Publicerad: 28 augusti 2009, 12:37

Vattenlösliga psylliumfrön minskade symtomen hos patienter med irritabel tarm, IBS. Kosttillskott med kli hjälpte däremot inte.


Ämnen i artikeln:

IBS

Det visar en studie som publicerades online i British Medical Journal i går, torsdag. Forskare från Holland och England har undersökt hur 275 patienter med IBS som behandlades i primärvård reagerade på tillskott med vattenlösliga respektive icke vattenlösliga fibrer.

Definitionen på irritabel tarm är bred, men brukar innebära att personerna med åkomman har kontinuerligt ont i magen under längre tid och mycket varierande avföring, dock utan blödning.

Ofta försöker man behandla irritabel tarm genom att ge olika råd om diet. Enligt författarna till studien är det vanligt att allmänläkare ger sina patienter rådet att äta icke vattenlösliga fibrer i form av kli. Men det har saknats studier över hur effektiva denna typ av fibrer verkligen är när det gäller att lindra symtomen.

Patienterna i studien lottades till att få kosttillskott med antingen psylliumfrön, även kallade loppfrö, kli eller placebo i form av rismjöl. De följdes under totalt tolv veckor, med avstämningar varje månad vad gällde symtomminskning och livskvalitet. Symtomen jämfördes med hjälp av en särskild skala.

I gruppen som fick psylliumfrön minskade symtomen med i genomsnitt 90 poäng på skalan, att jämföra med 58 poäng i gruppen som fick kli och 49 poäng i placebogruppen. Patienterna som fick psylliumfrön fick också en signifikant minskning när det gällde hur allvarliga symtomen var. Däremot var det ingen skillnad mellan grupperna vad gällde magsmärta eller livskvalitet.

Kli visade sig inte ge någon effekt. Snarare var det många patienter som inte tålde klitillskotten.

Läs abstract:

British Medical Journal, publicerad online den 27 augusti

Ämnen i artikeln:

IBS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev