måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

”Vi behöver utveckla vårdvalet”

Publicerad: 5 november 2014, 09:41

Att göra de nationella riktlinjerna till lag är ogenomtänkt och att avskaffa tvångs-Lov kan öka allmänläkarbristen. De beska karamellerna levererade Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren till sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).


När sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) tillträdde lovade han att lägga tid på att lyssna in vårdens företrädare. I förra veckan fick Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren chansen att träffa honom. Hon gav både ris och ros till regeringens vårdpolitik. Gabriel Wikström fick ta emot skarp kritik för regeringens förslag att lagen om valfrihetssystem, Lov, inte längre ska vara obligatorisk i primärvården.

– Vi behöver utveckla vårdvalet, inte avveckla det, säger Heidi Stensmyren.

Ett av de argument hon framförde till ministern var att allmänläkarbristen kan bli större om vårdvalet i primärvården försvinner i vissa landsting.

– Vårdvalet har lett till att fler läkare har sökt sig till primärvården, säger Heidi Stensmyren.

Hon ser regeringens beslut som ett ideologiskt beslut som inte tar hänsyn till vad som är bäst för sjukvården.

– Det är olyckligt att sjukvården blir en spelplan för politisk ideologi, säger Heidi Stensmyren.

Gabriel Wikström fick också ta emot en besk karamell för regeringens planer på att göra lag av de nationella riktlinjerna.

– Man kan inte lagstifta om exakt behandling. Patienter är individer, ibland kan man behöva göra avsteg från de nationella riktlinjerna, ska man bryta mot lagen då? Det blir för stelt, säger Heidi Stensmyren.

Hon påpekar också att de nationella riktlinjerna bara täcker vissa om­råden och att det skulle ta lång tid att ta fram riktlinjer för alla områden för att få en heltäckande lagstiftning.

Men sjukvårdsministern fick också en söt karamell av Läkarförbundet i form av beröm för beslutet att avskaffa kömiljarden.

– Det verkar som att regeringen har lyssnat på oss när vi har på­talat behovet av en medicinsk vård­garanti där de medicinska behoven ska styra, säger Heidi Stensmyren.

Relaterat material

Riksrevisionen sågar Lov

Stopplag för sjukhus på gång

Bråttom med Lov-stoppet

Regeringen vill snabbstoppa etableringsfrihet

Så ser den nya regeringen på sjukvården

Gabriels fyra utvalda

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev