Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

”Vi går från den slutna vården till den öppna”

Publicerad: 21 december 2015, 12:32

Göran Angergård.

Foto: Staffan Claesson

Göran Angergård är ny primärvårdsdirektör i Uppsala.


Göran Angergård är 57 år och narkosläkare med läkarexamen från Linköpings universitet.  Tidigare har han arbetat bland annat vid Västerviks sjukhus liksom i Saudiarabien och Qatar.

Efter jul- och nyårshelgerna byter han arbetsplats med den tidigare primärvårdsdirektören Per Elowsson, som slutade i höstas för att istället bli sjukhusdirektör vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Göran Angergård har varit chef vid Akademiska sjukhuset sedan 2003, bland annat för neurodivisionen. Senast arbetade han som biträdande sjukhusdirektör.

– Jag har jobbat länge i slutenvården och märkt att man behöver ytterligare samverkan och stöd genom hela sjukvårdskedjan. Jag ser mycket spännande utmaningar inom hela vår kedja, vi går från den slutna vården till den öppna vården och där ser jag att jag kan bidra, säger Göran Angergård till Dagens Medicin.

Vilka är de spännande utmaningarna?

– Våra resurser är begränsade och därför måste vi använda dem på ett smart sätt. Vi ska göra det bästa för patienten men man ska inte behöva ligga inne på sjukhus för det, utan det ska lösas inom öppenvård eller dagvård. Och primärvården är en stor del av det.

Innebär det att primärvården kommer att få ta en större del av vårdansvaret i framtiden?

– Ja, jag tror faktiskt det. Och det är ju en utmaning, framför allt eftersom vi saknar flera av de yrkesgrupper som jobbar inom primärvården idag. Så det är en stor utmaning att se till att vi får de resurser vi behöver för att klara det uppdraget.

Hur kommer Uppsalas primärvård att förändras med dig som chef?

– Den fungerar väldigt väl i dag och jag ska sätta mig in i hur primärvården fungerar i Uppsala, så jag kan inte i dag säga att det är några stora förändringar. Jag är väldigt mån om att vi sköter oss vad gäller budget och ekonomi, så den biten kommer jag att fortsätta hålla i.

Göran Angergård kommer att få 116 000 kronor i månadslön, enligt ett pressmeddelande från landstinget. Maria Wijkström, som varit tillförordnad primärvårdsdirektör, återgår till sitt arbete som HR-chef vid primärvården.

Och skulle förordnandet som primärvårdsdirektör avslutas kan Göran Angergård gå tillbaka till att vara chef vid sjukhuset.

– I avtalet ingår att jag har en tillsvidareanställning även om jag inte har det här uppdraget kvar, och den blev förlagd vid Akademiska sjukhuset, säger han.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev