Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

”Viktigt beslut för läkarförsörjningen nationellt”

Publicerad: 24 september 2021, 14:32

Ann-Marie Wennberg Larkö, ordförande i vårdkompetensrådet, är nöjd med att det blir nationella rekommendationer kring hur många ST-platser i allmänmedicin som ska finnas i varje region.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman TT / Pax Engström

Ann-Marie Wennberg Larkö, ordförande i Vårdkompetensrådet som har fått regeringens uppdrag att ta fram rekommendationer om antalet ST-tjänster i regionerna, vill se mer klinisk forskning i vården.

Ämnen i artikeln:

ST-läkareSahlgrenska universitetssjukhuset

Nellie Pilsetnek

nellie.pilsetnek@dagensmedicin.se


Det blir nationella rekommendationer kring hur många ST-platser i allmänmedicin som ska finnas i varje region. Det beslutade regeringen under torsdagen.

Ann-Marie Wennberg Larkö, är professor och sjukhusdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset och leder regeringens Vårdkompetensråd och säger till Dagens Medicin att beslutet ligger i linje med rådets bedömning för kompetenshöjning inom vården och en mer jämlik hälso- och sjukvård.

Läs också: Antal ST i allmänmedicin blir nationell fråga 

– Jag kan säga att det har varit ett viktigt uppdrag för rådet och frågan är oerhört betydelsefull för hälso- och sjukvården. Det är Nationella vårdkompetensrådet har varit i gång sedan 2020 och uppdraget som vi fått i samband med beslutet, ligger i linje med vårt sjukvårdsuppdrag.

Varför är det ett viktigt beslut?
– Det är viktigt för läkarförsörjningen nationellt, att vi har vi har tillräckligt med ST-läkare i allmänmedicin. Vi ska arbeta med att öka attraktionen i specialiteten för allmänmedicin. För det kommer behövas mer kompetens i just det, med tanke på den nära vården som efterfrågas.

Ann-Marie Wennberg Larkö menar att rådet redan åstadkommit mycket i frågan om kompetensutveckling.

– En hel del vi redan gjort kan appliceras här, vi har arbetat med handledarfrågor, klinisk forskning och fortbildning. Vår uppfattning är att vården bör satsa på klinisk forskning, det gynnar medarbetarnas utveckling, innebär en kompetenshöjning och ger karriärmöjligheter, säger hon.

Dessutom behöver den administrativa bördan minska, takten i digitaliseringen öka, mer fokus på lagarbete och vården behöver öppna för nya kompetenser, anser Ann-Marie Wennberg Larkö. 

– Det gäller att lita på professionen, sedan får vi ju också se var det finns goda exempel, där det fungerar bra. Till exempel med kompetensförsörjningen i primärvården internationellt och nationellt. Vi behöver också titta på förutsättningarna för ledarskap och forskning, utbildning och utveckling. Det behövs säkert lite olika åtgärder beroende på var i Sverige man befinner sig. 

Är det här facit för jämlik vård?
– Det innehåller åtminstone många pusselbitar till en mer jämlikvård. Vi kan bidra med mycket kunskap, säger Ann-Marie Wennberg Larkö.

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev